31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir rekorder po broju hitnih medicinskih intervencija

Trogir rekorder po broju hitnih medicinskih intervencija

Zbog povećanog broja hitnih intervencija tijekom ljetnih mjeseci, posebno u razdoblju od 15. srpnja do 15.kolovoza, Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije ponovo je ocijenio trogirsko područje posebno rizničnim u odnosu na broj stanovnika, ali i turista na koje otpada čak 40 posto od ukupnog broja intervencija.

Turistički mravinjak i prometni kolaps na prilazima čiovskom mostu, i to s obje otočke strane, dodatno povećavaju rizik i otežavaju pravodobnu medicinsku intervenciju, presudnu u spašavanju života. Najveći broj turista ljetuje upravo na Čiovu pa je na otoku stacioniran dodatni medicinski tim (T2 ) u sastavu kojeg su četiri tehničara koji dežuraju dvadeset i četiri sata, a na raspolaganju im je intervencijsko vozilo sa svom potrebnom medicinskom opremom.

-Zbog velikog područja koje pokriva, a riječ je o destinacijama u kojima broj turista u ljetnim mjesecima premašuje broj stanovnika, trogirsko je područje posebno rizično. Od 1.srpnja dodatni medicinski tim stacioniran je u Žednom, točnije u tamošnjem dječjem vrtiću. Tamo će biti do 7. kolovoza kada se seli u Okrug gdje će ostati do sredine rujna, odnosno dok ne popusti pritisak turista i jenjaju prometne gužve, rekla je za naš portal voditeljica trogirske ispostave Hitne pomoći Dušanka Matetić.

Sustav hitne medicinske pomoći dobro je organiziran i ustrojen unatoč poteškoćama koje se najčešće ne mogu ni predvidjeti ni osujetiti.  Nesreća može pogoditi bilo koga u bilo koje vrijeme na bilo kojem mjestu.Tu nema pravila, no nekako svi se smrznemo na pomisao da bi nas teška nesreća mogla zadesiti baš na Čiovu, recimo tijekom srpnja ili kolovoza kad su gužve na mostu najveće, a protočnost vozila  minimalna.

Ako vam se dogodi  nesreća ili ako svjedočite tuđoj, nazovite broj 194 na koji će vam se javiti dispečer koji će vaše informacije proslijediti najbližem  medicinskom timu. Dispečeri imaju satelitski prikaz intervencijskog vozila u koji je ugrađen sustav za nadzor i praćenje njegova kretanja i pozicije čime se znatno ubrzava prijevoz pacijenata do bolnice. 

Uz dva intervencijska, trogirska ispostava Hitne pomoći na raspolaganju ima i četiri sanitetska vozila sa svom potrebnom medicinskom opremom, ali i požrtvovne  djelatnike zahvaljujući kojima sustav i funkcionira.

Lani su imali više od 700 hitnih medicinskih intervencija, najviše u kritičnom ljetnom razdoblju u kojem, srećom, nije bio zabilježen nijedan slučaj utapanja.

– Uglavnom smo intervenirali zbog opeklina od sunca, kolapsa organizma uslijed velikih vrućina, povišene tjelesne temperature s alergijskim reakcijama, uboda insekata i ježinaca te kardiovaskularnih problema, odnosno poremećaja rada srca i poteškoća s disanjem. Međutim, ove je godine povećan broj promentnih nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti, koji su i najranjivija skupina u prometu, ističe Matetić, dodajući kako velik broj intervencija otpada na goste koji, mahom zbog kapljice više, padnu i ozljede se pa ih treba šivati i „krpati“. Voditeljica Hitne medicinske pomoći u Trogiru poziva sve kronične bolesnike da i dalje redovito uzimaju terapiju te se pridržavaju naputaka koje im je dao liječnik. Osim kroničnih bolesnika, u rizičnu skupinu spadaju i djeca, trudnice te starije osobe.

-Također je potrebno dnevno uzimati dosta tekućine, znači piti vodu onda i kad niste žedni, jesti puno voća i povrća, a pri izlasku iz kuće ponijeti sa sobom šešir, kapu ili neko drugo pokrivalo za glavu, savjetuje Matetić, upozoravajući na teške posljedice koje može izazvati izlaganje suncu u kritičnom vremenu od 11 do 16 sati.

ZADNJE OBJAVE