18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRTROGIR POSTAJE ZELENA OAZA!

TROGIR POSTAJE ZELENA OAZA!

Da Trogir osim bogate kulturno – povijesne baštine po kojoj je prepoznatljiv ne samo u “Lijepoj Našoj” već i izvan njezinih granica, mora biti i po hortikulturnom uređenju javnih površina potvrdili su i u Gradu i komunalnoj tvrtki “Trogir holding”. Priča o “Zelenom gradu” kažu gradonačelnik Ante Bilić i direktor Holdinga Božidar Miše ostvaruje se proteklih godina vrlo uspješno, a u planu ju je još više unaprijediti. U njezinom kreiranju svojim prijedlozima pomažu im i građani.

Tako je u sklopu jedinstvenog projekta “I tebe se pita” kojega provodi Grad, a građani detektiraju neke komunalne probleme i sugeriraju kako učiniti okoliš u njihovim naseljima ljepšim zasađeno više stabala kao i ukrasnog bilja.

Parking za stanare povijesne jezgre oplemenjen je novim koštelama ispod čijih krošanja će u skoroj budućnosti biti ugodno se skriti od sunca i pronaći željenu hladovinu. U neposrednoj blizini rotora na području Briga, na istočnom ulazu u grad gdje je već duž ceste zasađen drvored na kojemu su stabla posvećena dobrovoljnim darivateljima krvi nedavno se pridružilo pet novih koštela.  

Nisu zapostavljeni kaže spomenuti dvojac ni područja Mjesnih odbora. Tako su prema riječima Nikoline Tomaš, rukovoditeljice Sektora održavanja javnih površina pri Holdingu u Arbaniji “holdingovci” imali posla oko sadnje pinija i oleandara, a na otoku Drveniku Velikom palme koje je uništio agresivni insekt palmina pipa zamijenili su s tri pinije. Ovih dana ista stabla zasađena su u Planom pokraj Dječjeg vrtića, a bit će uskoro i na susjednom Drveniku Malom. Raskošnim zimzelenim oleandrima ukrasili su i područje Lučice na Čiovu.

Prošlog tjedna na trogirskoj rivi koja slovi kao jedna od najljepših na Jadranu, zbog čega je pravi mamac za bogate jahtaše koji uz nju tijekom cijele godine, a posebice ljeti sidre svoje  atraktivne milijunski vrijedne jahte, događala se prava atrakcija. Naime, nakon što je spomenuti insekt “poharao” tamošnje palme jedna od njih morala se izvaditi, a na njezino mjesto zasađena je nova. Dok su radnici komunalne tvrtke obavljali “operaciju” sađenja Trogiranima je taj prizor bio donekle i emotivan jer su s nostalgijom morali “ispratiti “staru osušenu palmu koja je na tom mjestu stajala kao dekor gotovo osam desetljeća, a turistima je bio zanimljiv tehnički proces same sadnje.

Na najljepšoj trogirskoj šetnici uz more u staroj jezgri nalazi se četrdeset palmi čiji prosjek godina je 60. Nažalost, i njih nije zaobišla sudbina glede pandemije palmine pipe koja se proteklih godina raširila po cijelom svijetu. Zahvaljujući stručnom tretiranju započetom krajem 2020. koje je obavila jedna zagrebačka tvrtka spašeno ih je 15. “Za sada je izvađena samo jedna, a u planu je zamijeniti njih još tri-četiri, kazao je Danijel Novak, agronom pri toj tvrtki.

  • Metode injektiranja i zalijevanja vegetativnog vrha koje smo primjenjivali pet puta godišnje pokazale su se učinkovite. Od 140 palmi koliko ih je bilo ukupno u Trogiru uspjeli smo spasiti njih 80, a prioritet su nam bile one na rivi i parkovima u staroj jezgri. Završili smo posao, spasili smo ono što se moglo, a ostale palme su nažalost propale, ustvrdio je Novak.

Prema riječima gradonačelnika Ante Bilića Grad je osigurao novac za nabavku zamjenskih palmi. I ne samo njih već i ostalih mediteranskih stabala i raslinja koje će se saditi na javnim površinama, a plan je kako je rekao da svojom ljepotom privuku posjetitelje i turiste podjednako kao i spomeničko blago. Dakako, veli gradonačelnik, želimo uljepšati i život našim građanima u gradu prepunom zelenila.

Neslužbeno doznajemo kako se sprema osnivanje službenog tijela koje će imati zadatak da osmišljava i prati realizaciju toga nazovimo ga projekta održavanja i stvaranja novih zelenih oaza u Trogiru.

GORDANA DRAGAN

Foto: NT

ZADNJE OBJAVE