20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogir domaćin nacionalne radionice „Smanjivanje rizika od požara na baštini“

Trogir domaćin nacionalne radionice „Smanjivanje rizika od požara na baštini“

Jedinstvena edukacija, radionica i simulacija spašavanja umjetnina koju su osmislili Konzervatorski ured u Trogiru i JVP Trogir, sada će biti održana za stručnu javnost na nacionalnoj razini

Trogir će sljedeći tjedan biti domaćin trodnevne nacionalne radionice na temu „Smanjivanje rizika od požara na baštini“. Radionica će se održati od 19. do 21 listopada, a namijenjena je muzealcima, kustosima, restauratorima, volonterima koji vode brigu o zbrikama, vatrogascima, procjeniteljima rizika i pripadnicima drugih službi civilne zaštite. Cilj je ove radionice okupiti stručnjake iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobara, područja sprječavanja rizika od požara, sve vezane dionike te službe civilne zaštite kako bi razmjenom iskustava iz svojih područja djelovanja zajednički unaprijedili sustav upravljanja rizikom od požara na kulturnoj baštini. Radionica će se održati nastavno na Međunarodni simpozij „Spriječimo požare, spasimo živote, sačuvajmo baštinu“ koji se u Trogiru održava 17. i 18. listopada i koji okuplja vodeće svjetske autoritete na temu zaštite baštine od požara.

„Međunarodni simpozij u Trogiru je priznanje međunarodne stručne javnosti koja je prepoznala rezultate ostvarene kroz projekt “Smanjivanje rizika od požara u povijesnom gradu Trogiru” i na što smo iznimno ponosni. Međutim, prava kruna naših nastojanja ipak je prva nacionalna radionica na temu smanjivanja rizika od požara na kulturnoj baštini, koja će se održati u Trogiru u nastavku simpozija. Radionica je zamišljena kao intenzivna trodnevna obuka za domaće stručnjake, koja će završiti simulacijom izbijanja požara u realnom vremenu na odabranoj lokaciji u gradu. Tako ćemo iskustva trogirskog projekta prenijeti u druge gradove u Hrvatskoj te očekujemo da ćemo time osnažiti međuresornu suradnju i unaprijediti sustav zaštite od požara na baštini“, istaknula je pročelnica Konzervatorskog ureda u Trogiru Jasna Popović.

Radionicu organizira Konzervatorski odjel u Trogiru Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u suradnji s Međunarodnim centrom za proučavanje očuvanja i restauracije kulturne baštine (ICCROM), Gradom Trogirom, a uz potporu Hrvatske vatrogasne zajednice. Sličnu radionicu proljetos su za stručnu javnost, a u rujnu za stanovnike jezgre organizirali su Konzervatorski odjel u Trogiru i Javna vatrogasna postrojba Trogir predvođena zamjenikom zapovjednika Marinom Bublom, a kao dio aktivnosti u sklopu ICCROM-ovog projekta PREVENT koji ima za cilj zaštitu povijesnih gradova i baštine od požara. Grad Trogir, naime, uz irski Dublin, jedini je europski grad i jedan od 8 u svijetu koji je odabran za sudjelovanje u tom projektu te se pokazao kao jedan od najaktivnijih gradova članova s nizom realiziranih aktivnosti i projekata.

„Od samog početka zamišljeno je da naša iskustva prenesemo što većem broju konzervatora, kustosa i restauratora. Institucionalni okvir ovoj inicijativi proizašloj iz trogirskog projekta pružilo je Ministarstvo kulture i medija. Na poziv Uprave za zaštitu kulturne baštine, u daljnju razradu uključila se i Hrvatska vatrogasna zajednica, što omogućuje da se bolje i čvršće povežu discipline iz oba resora. Osim toga, uključio se i Grad Trogir kao suorganizator. Činjenica je da je naša Uprava za zaštitu kulturne baštine među rijetkima u Europi koja upravljanje rizicima integrira u sustav zaštite spomenika na ovaj način. Također, među rijetkima smo koji rade na jačanju otpornosti zajednica građana povijesnih gradova kroz DIG – disaster imagination game (igra zamišljene katastrofe) koju su razvili Japanci za potrebe unapređenja svoje civilne zaštite i kroz radionice simulacija izbijanja požara u gradu. Sve to zajedno – uspješna međuresorna suradnja, implementacija suvremene metodologije i građanska participacija u procesu – svrstalo je Hrvatsku u sam vrh Europe kad je ova tema u pitanju“, rekla je pročelnica Popović.

Na radionicu je prijavljeno preko 40 sudionika koji dolaze iz Pule, Opatije, Rovinja, Siska, Jastrebarskog, Zagreba, Bednje, Požege, Vinkovaca, Varaždina, Karlovca, Zadra, Šibenika, Splita, Sinja, Makarske, Korčule, Kaštela, Dubrovnika.

Radionica će polaznike uputiti kako:

– identificirati i procijeniti rizik od požara;

– umanjiti rizik od požara, poboljšati pripravnost i integrirati upravljanje rizikom u djelovanje svoje organizacije;

– izraditi scenarij izbijanja požara radi podizanja pripravnosti;

– komunicirati s ključnim dionicima sustava protupožarne i civilne zaštite u lokalnom kontekstu, u koordinaciji sa službom zaštite kulturnih dobara;

– osigurati koordinirane i lokalno specifične odgovore na rizike od požara;

– angažirati lokalnu zajednicu u mapiranju rizika i identifikaciji tradicijskih znanja o prevenciji požara;

– identificirati mjere smanjivanja rizika s najmanjim učinkom na kulturno dobro;

– implementirati nove tehnologije za suzbijanje požara.

ZADNJE OBJAVE