21 C
Trogir
Subota, 23 listopada, 2021
NaslovnicaKULTURASvečano obilježena 20. obljetnica upisa Trogira u popis UNESCO-ve svjetske baštine

Svečano obilježena 20. obljetnica upisa Trogira u popis UNESCO-ve svjetske baštine

Stručnjaci su jednoglasno ustvrdili da treba intenzivno raditi na očuvanju trogirske kulturne baštine, a dogradonačelnica Kovačević Bilić najavila je projekt kojim se namjeravaju obnoviti i revitalizirati spomenici u staroj gradskoj jezgri

U Trogiru je danas održana svečanost obilježavanja 20. obljetnice upisa trogirske gradske jezgre u UNESCO-v popis svjetske baštine. Davnog 6. prosinca 1997. godine Trogir je postao dijelom prestižne liste jedinstvenih lokaliteta na svijetu. Iako je grad već dva desetljeća u tom biranom društvu, danas su se na okruglom stolu okupili stručnjaci koji su upozorili na to da, među ostalim, treba intenzivno raditi na tome da se UNESCO-v status i zadrži, kao što se intenzivno radilo da se Trogir i upiše u popis. Na dugotrajan proces ulaska u UNESCO podsjetila je dr. sc. Danka Radić, koja je sudjelovala u pripremi materijala za apliciranje, a danas je predsjednica Društva za zaštitu kulturne baštine „Radovan“. 

Trogir je krenuo s procesom apliciranja za ulazak u UNESCO još 80-ih godina. Upis u listu svjetske baštine 1997. godine rezultat je višegodišnjih nastojanja trogirskih kulturnih djelatnika, Vesne Girardi Jurkić, ali i brojnih državnih institucija. Ovo je značilo veliku promidžbu i izvanredno priznanje, ali i obavezu i trud da očuvamo baštinu u što izvornijem izdanju – rekla je Danka Radić. 

Dr. sc. Miroslav Katić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Trogiru, također je ukazao na napore koje je potrebno uložiti ne bi li se zaštitila gradska jezgra Trogira, a time i sačuvalo članstvo UNESCO-u.

Obilježavamo jako važan datum. Ponekad i zaboravljamo da je naš grad dio svjetske baštine. Moje iskustvo s implementiranjem najjednostavnijih konzervatorskih mjera zadnjih godina ostaje na uzaludnim pokušajima. Moramo raditi na tom polju osnovne zaštite i reguliranja komunalnog života u gradu – istaknuo je Miroslav Katić.

Dr.sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja Grada Trogira, govorila je ulaganju u obnovu Muzeja u zadnjih 20 godina i napomenula da se u muzejsku zgradu svake godine treba sustavno ulagati. 

Dr. sc. Dunja Babić iz društva „Radovan“ pričala je o važnosti izrade plana upravljanja gradskom jezgrom.

UNESCO preporučuje da se pristupi izradi takvih planova, a one koji bi se htjeli pridružiti listi obvezuje na to. To je ozbiljna i velika organizacija, a sve članice imaju obavezu i dužnost brinuti se za svoju baštinu. U razgovorima sa stanarima centra dobili smo ogroman broj prigovora. Grad je postao neugodan, pala je kvaliteta života u centru, a ono što je doprinijelo tome je turizam, unatoč njegovim pozitivnim učincima. Trogir tu nije jedinstveni primjer i centar bi se mogao isprazniti od stanara, a trebamo se zapitati kako to zaustaviti i nadam se da će se Grad u to uključiti  – istaknula je Dunja Babić.

Prof. Ankica Babin govorila je o publikaciji ‘Trogir Unesco 1997-2017’, koju je izdala udruga Radovan, a zamjenica gradonačelnika Ruža Kovačević Bilić detaljno je predstavila projekt „Trogirska kamena enciklopedija – Zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti“. Radi se o projektu koji predviđa izradu dokumentacije za obnovu kulturnih dobara u staroj jezgri: Kule Kamerlengo, Kule sv. Marka, Marmontovog glorijeta i prostora Batarije, Južnih vrata i male lože na rivi, Sjevernih vrata i ostataka gradskih zidina. Projektom će biti napravljeno 40-ak stručnih studija koje podrazumijevaju izradu dokumentacije za obnovu navedenih spomenika i njihovo stavljanje u funkciju. Projekt je vrijedan 5.808.637,27 HRK od čega je 4.436.599,81 HRK bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Radi se o jako važnom i vrijednom projektu kojemu je cilj upravo sačuvati trogirsku kulturnu baštinu koja je godinama sustavno zanemarivana te je u jako lošem stanju. Obnovom želimo valorizirati baštinu na suvremen i kvalitetan način i tako privući više turista, produljiti sezonu, poboljšati gospodarstvo, ali i život u staroj gradskoj jezgri učiniti kvalitetnijim – istaknula je Ruža Kovačević Bilić. 

Inače, 17. lipnja 1998. održana je i svečanost primanja Trogira u UNESCO pa će tako Grad Trogir početkom sljedeće turističke sezone održati nastavak proslave ove velike obljetnice, ali u još spektakularnijem izdanju. U sklopu otvaranja Trogirskog ljeta održat će se i vizualno-scenski događaj kojim će se i širu javnost uputiti na činjenicu da je Trogir već 20 godina dio prestižne UNESCO-ve obitelji. 

 

Prethodni članakJaslice u Slatinama
Sljedeći članakFOTO: KONCERT LUKE NIŽETIĆA

ZADNJE OBJAVE