18 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRStrani mediji pišu o impozantnim kulisama Kamerlenga i pozivaju turiste da posjete...

Strani mediji pišu o impozantnim kulisama Kamerlenga i pozivaju turiste da posjete Trogir

Na portalu „Yacht.social- network powered by sea“ objavljen je članak “Trogirska lipotica otvorila svoja vrata”, a prenosimo ga u cijelosti: 

“Narod koji ne zna svoju povijest i ne njeguje vlastiti identitet ne može naprijed. Autentičnost je ono što je atraktivno i kad ste u ulozi turista koji obilazi znamenitosti drugih gradova i kad se upoznaje s novim kulturama. Globalizacija ima svoje draži ali Europljanima nije do kulturnog fast fooda.

Bili smo u posjetu biseru Trogira i tom prigodom razgovarali s Nenadom Belasom, magistrom ekonomije koji je svojedobno obnašao funkciju gradonačelnika Grada Trogira dok je sada funkcijom Ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta dobio na upravljanje slavnu trogirsku tvrđavu.

Ove godine tvrđava je otvorila vrata za posjetitelje nešto ranije što se već reflektira na broju prodanih karata. Tvrđava je poznata po manifestaciji “Trogirsko kulturno ljeto” na kojem gostuju naši renomirani glazbenici poput klape Intrade. Još jedna lijepa manifestacija pod imenom “Slavuji kamerlenga” koja je uspomena na pokojnog trogirskog tenora Vinka Cocu priređuje se kako bi se odala čast njegovom doprinosu te popularizaciji grada Trogira i dalmatinske pjesme. Prošle godine na manifestaciji su sudjelovali i naši omiljeni izvođači Oliver Dragojević te Zorica Kondža a da je Trogiranima i gostima do autentične pjesme govori i podatak da se ulaznice rasprodaju danima unaprijed. Već tradicionalno se održava i opera “Selecta” kao i razne druge priredbe gostujućih ansambala. Zanimljiv mlađoj populaciji je zasigurno Festival Moon Dance.

Ljepotica čeka na nova ulaganja

Grad Trogir je aplicirao na europske fondove da bi se kula obnovila jer su potrebna velika ulaganja a prema povratnim informacijama odobren je novac za izradu projektne dokumentacije. Time Trogirani prate susjedni Šibenik koji je već obnovio tri kule uz pomoć fondova.

Novosti ovog ljeta

Standardni kostur programa trogirskog ljeta ostaje isti uz neke male preinake. Grad je konačno dopustio organiziranje evenata unutar tvrđave tako da je sada prilika organizatorima da naprave najbolje evente uz odličnu kulisu trogirskih zidina. Da je javnost s nestrpljenjem dočekala dopuštenje potvrđuje i dosta upita od strane turističkih agencija i raznih tvrtki koje bi rado organizirali večeru za do 300 uzvanika. Također, prisutne su i yachting manifestacije koje rado koriste i obližnje prostore manje kule sv.Marka gdje je donedavno bio ugostiteljski objekt. Kalendar događanja se puni a uskoro očekujemo i Sajam cvijeća, drugi po redu, gdje će sudjelovati cvjećari i razni aranžeri, što će zasigurno stvoriti poseban ambijent u kuli.

Svi zainteresirani za organizaciju eventa mogu se javiti na email adresu Učilišta. Prema dogovoru s Gradom, sve takve manifestacije moraju imati službeno odobrenje Gradonačelnika i kustosa jer se trogirska lipotica treba sačuvati.

Vrijedne zidine

Godine 1380. započela je gradnja tvrđave koja je prvotno bila okružena vodom a ulazilo se mostom koji se po potrebi spuštao i dizao do južnih vrata. Na sjeverna vrata su ulazili građani u slučaju ugroze. Kuli je osnovna zadaća bila obrana od nadolazećih galija, za ono vrijeme Turaka, koji su dolazili sa zapadne strane. Gradska straža je sa svojim topovima i drugim oružjem branila Trogir od osvajača i uzbunjivala građane u slučaju opasnosti.

Povijesna i kulturna baština u službi javnog dobra

Gospodin Nenad Belas je 1998. godine bio trogirski gradonačelnik kada je uspostavljena suradnja s Ministarstvom koje je tada vodio Biškupić kako bi se konzervatorski ured doveo u Grad Trogir. Cijela gradska jezgra zaštićena je pod UNESCO-m i Trogiru je takav ured trebao i prije.

Da trogirsku baštinu ljube Britanci govori i lijepa priča o engleskom dobrotvoru koji je jednom prigodom dolazeći sa svojom jahtom posjetio trogirskog svećenika Čubelića i u kuverti mu darovao 10 000 funti da bi se obnovila katedrala. Tim činom je Lord Snowdon postao prvi trogirski dobrotvor čime je započeo jedan pozitivan trend oporavka kulturne baštine.”

Članak i fotogaleriju možete vidjeti na linku: Yacht.social

 

ZADNJE OBJAVE