19 C
Trogir
Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRŠto su sve tijekom 600 godina skrila korska sjedala katedrale sv. Lovre...

Što su sve tijekom 600 godina skrila korska sjedala katedrale sv. Lovre otkrijte na predavanjima i izložbi nalaza 4. svibnja!

U srijedu, 4. svibnja 2022. godine u 19:00 sati u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se dva zanimljiva predavanja i mala izložba nalaza iz korskih sjedala trogirske katedrale. Što je sve ostalo zametnuto u sjedalima, koje su to predmete Trogirani tijekom šest stoljeća u njima zagubili otkrilo se tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova na drvenoj konstrukciji sastavljenoj od više od tri tisuće segmenata drva ariša, smreke, oraha i lipe spojenih s više od deset tisuća kovanih čavala!

Konzervacija i restauracija drvenih korskih sjedala trogirske katedrale sv. Lovre, naručenih 1439. godine i njihov tvorac, vrsni rezbar Ivan Budislavić tema su predavanja Žane Matulić Bilač i prof. dr. Joška Belamarića o kojima više donosimo u nastavku…

Žana Matulić Bilač, konzervatorica-restauratorica savjetnica u splitskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda i izvanredna profesorica na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu održat će predavanje pod naslovom “Korska sjedala katedrale sv. Lovre: vremenska kapsula povijesnog Trogira”. Predavanjem će predstaviti nove spoznaje o povijesnom razvoju drvenog kora trogirske katedrale te o tehnologiji izrade korskih sjedala rezbara Ivana Budislavića. Predstavit će konzervatorsko-restauratorske radove Hrvatskog restauratorskog zavoda izvedene na cjelovitoj drvenoj konstrukciji drvenog kora od 2016. do 2021. godine. U okviru događanja izložit će se gotovo tisuću raznolikih, konzerviranih predmeta koji su se krili u korskoj “vremenskoj kapsuli”, a koji govore o nizu aspekata liturgijskog i povijesnog života Trogira.

Prof. dr. Joško Belamarić s Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković održat će predavanje pod naslovom “Ivan Budislavić u koru trogirske i splitske katedrale”. Predavač je, naime, na marginama rasprave o transformaciji splitskih romaničkih korskih klupa u kasnogotičku scholu cantorum, nedavno iznio argumente po kojima bi se njihove bočne stranice, s lavovima “plamenih griva”, mogle pripisati rukama poznatog trogirskog drvorezbara Ivana Budislavića koji je, po svemu sudeći, 1440-1450-ih godina sudjelovao u zamašnom poslu preobrazbe svetišta katedrale sv. Dujma. Tragom te teze autor će na predavanju iznijeti nekoliko novih razmišljanja o razlikama i sličnostima korskih klupa/sjedala u trogirskoj i splitskoj katedrali.

Vjerujemo da će predavanja biti izuzetno poučna, a izložba predmeta pronađenih u “tajnim” komorama korskih sjedala uistinu zanimljiva te vas pozivamo da nam se pridružite u srijedu, 4. svibnja 2022. godine u 19:00 sati u Galeriji Cate Dujšin Ribar.

Veselimo se vašem dolasku!

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE