NaslovnicaVIJESTITROGIRŠto su sve tijekom 600 godina skrila korska sjedala katedrale sv. Lovre...

Što su sve tijekom 600 godina skrila korska sjedala katedrale sv. Lovre otkrijte na predavanjima i izložbi nalaza 4. svibnja!

U srijedu, 4. svibnja 2022. godine u 19:00 sati u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se dva zanimljiva predavanja i mala izložba nalaza iz korskih sjedala trogirske katedrale. Što je sve ostalo zametnuto u sjedalima, koje su to predmete Trogirani tijekom šest stoljeća u njima zagubili otkrilo se tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova na drvenoj konstrukciji sastavljenoj od više od tri tisuće segmenata drva ariša, smreke, oraha i lipe spojenih s više od deset tisuća kovanih čavala!

Konzervacija i restauracija drvenih korskih sjedala trogirske katedrale sv. Lovre, naručenih 1439. godine i njihov tvorac, vrsni rezbar Ivan Budislavić tema su predavanja Žane Matulić Bilač i prof. dr. Joška Belamarića o kojima više donosimo u nastavku…

Žana Matulić Bilač, konzervatorica-restauratorica savjetnica u splitskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda i izvanredna profesorica na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu održat će predavanje pod naslovom “Korska sjedala katedrale sv. Lovre: vremenska kapsula povijesnog Trogira”. Predavanjem će predstaviti nove spoznaje o povijesnom razvoju drvenog kora trogirske katedrale te o tehnologiji izrade korskih sjedala rezbara Ivana Budislavića. Predstavit će konzervatorsko-restauratorske radove Hrvatskog restauratorskog zavoda izvedene na cjelovitoj drvenoj konstrukciji drvenog kora od 2016. do 2021. godine. U okviru događanja izložit će se gotovo tisuću raznolikih, konzerviranih predmeta koji su se krili u korskoj “vremenskoj kapsuli”, a koji govore o nizu aspekata liturgijskog i povijesnog života Trogira.

Prof. dr. Joško Belamarić s Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković održat će predavanje pod naslovom “Ivan Budislavić u koru trogirske i splitske katedrale”. Predavač je, naime, na marginama rasprave o transformaciji splitskih romaničkih korskih klupa u kasnogotičku scholu cantorum, nedavno iznio argumente po kojima bi se njihove bočne stranice, s lavovima “plamenih griva”, mogle pripisati rukama poznatog trogirskog drvorezbara Ivana Budislavića koji je, po svemu sudeći, 1440-1450-ih godina sudjelovao u zamašnom poslu preobrazbe svetišta katedrale sv. Dujma. Tragom te teze autor će na predavanju iznijeti nekoliko novih razmišljanja o razlikama i sličnostima korskih klupa/sjedala u trogirskoj i splitskoj katedrali.

Vjerujemo da će predavanja biti izuzetno poučna, a izložba predmeta pronađenih u “tajnim” komorama korskih sjedala uistinu zanimljiva te vas pozivamo da nam se pridružite u srijedu, 4. svibnja 2022. godine u 19:00 sati u Galeriji Cate Dujšin Ribar.

Veselimo se vašem dolasku!

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE