27 C
Trogir
Utorak, 15 kolovoza, 2023
NaslovnicaKULTURAStari meštar ispisao svoj zadnji roman: umro Ivo Brešan

Stari meštar ispisao svoj zadnji roman: umro Ivo Brešan

U 81. godini života umro je Ivo Brešan, hrvatski književnik, dramatičar i scenarist. Iznenada i tiho, Brešan je umro u Zagrebu gdje se preselio nakon smrti supruge Jele Godlar Brešan, koja je preminula u rujnu prošle godine.

Brešan je rođen u Vodicama 27. svibnja 1936. godine. U  Šibeniku je pohađao osnovnu školu i gimnaziju, a studirao je slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, potom kao umjetnički voditelj Centra za kulturu i Međunarodnogh dječjeg festivala.

Počeo je pisati još u gimnazijskim danima, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971 djelom Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja. Ubrzo postaje jedan od najpopularnijih dramskih pisaca u bivšoj državi, a njegove drame prevedene su i igrane u mnogim europskim državama, osobito Poljskoj.

Pisao je i filmske scenarije, dobitnik je mnogih nagrada za književnost.

Od 90-ih uglavnom piše romane, a posljednjih godina zbirke pripovijedaka.

 Veliki gubitak za Šibenik i Hrvatsku

Vijest o smrti književnika Ive Brešana zatekla je Šibenčane, prije svega njegove suradnike iz Hrvatskog narodnog kazališta. Svi koji su s njim radili i koji su ga poznavali reći će kako je njegov odlazak velik gubitak za Šibenik i Hrvatsku. Bio je, ističu, veliki književnik, ali nadasve dobar čovjek.

Oriana Kunčić, glumica HNK u Šibeniku:

– Jako mi je teško. Kada čovjek ima privilegij odrastati uz ljude kakav je Ivo Brešan i kakva je bila Jela, i kada oni odu, to je kao da ode dio svemira. S njima odlazi i cijeli jedan pogled na svijet, jedna ljepota koja je oplemenjivala sve koji smo bili u njihovoj blizini. Sjećam se, kada sam dolazila u teatar, kako bih se osjećala počašćenom kada bih došla kod njega u kancelariju i kada bismo čavrljali. Kada sam došla s Akademije u Sarajevu i kada bih mu kazala kako imam problema zbog svoga govora, on bi rekao: “Oriana, pa znaju li oni iz kojeg to grada dolaziš?!” Puno je ovaj grad izgubio odlaskom Ive Brešana.

Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”:

– Uvijek mi je bilo žao što mi nije bio profesor u gimnaziji. Sjećam se kako je moj cimer na studiju bio njime oduševljen. Ivo Brešan nije samo bio jedan od najvećih i najplodnijih hrvatskih književnika, nego je bio i predstavnik svjetovne građanske kulture. A to je važno. Veliki je to gubitak za Šibenik.

Jasenka Ramljak, bivša voditeljica MDF-a:

– Ovih sam dana baš intenzivno mislila o njemu. Planirala sam mu se javiti u Zagreb, nazvati ga da se čujemo. Ni desetak minuta nakon što sam dobila broj na koji sam ga trebala nazvati, javili su mi da je Ivo umro. Strašno. Voljela sam ga i bilo mi je čast s njim raditi. Zbog moga govora zvao me je Fuflica, a meni je to bilo simpatično. Za mene je on najveći suvremeni hrvatski književnik. I bio je pravi, pravi čovjek.

Željko Koloper Keke, producent u HNK-u u Šibeniku:

– Na posao u kazalištu zapravo su me primili Drago Putniković i Ivo Brešan. Bili smo kancelarija do kancelarije i vrata nikada nisu bila zatvorena. Bila mi je čast raditi s njim. Bio je pravi prijatelj, jednostavan čovjek, a istodobno tako velik književnik. Kada bi nešto zagustilo, bilo je dovoljno da dođe Brešan i da kaže nekoliko rečenica i da se stvar smiri. I cijela njegova obitelj bila je vezana uz kazalište. Brešan je bio i poveznica s Vinkom s kojim sam surađivao i na filmu i u kazalištu. Da je njegova Jela živa, vjerujem da bi i Ivo još poživio.

Zoran Mužić, redatelj:

Ivo Brešan me obilježio za čitav život. Bio mi je profesor u srednjoj školi i nitko me nije tako dobro uputio u literaturu, kazalište, film i općenito, prave umjetničke vrijednosti. Poslije sam i režirao njegove čuvene komade. “Hamleta “, “Hidrocentralu u Suhom Dolu”, “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507” i “Smrt predsjednika kućnog savjeta”. On se nije miješao – ostavljao je redatelju slobodne ruke. Najradije ga se sjećam kao profesora. Družio sam se s njegovim sinom Vinkom, dolazio kod Brešanovih kući, posuđivao knjige. Bilo nam je tamo kao u Platonovoj akademiji, vrhunski je prenosio znanje, upućivao nas u estetiku i film jer je bio veliki filmofil. Volio sam ga jako, bio je baš pravi autoritet zbog znanja i etičnosti i bila mi je čast biti njegovim učenikom.

Vedran Mlikota, glumac:

Otišao nam je jedan od najvećih hrvatskih pisaca i komediografa koje smo imali, jedan od naših najduhovitijih intelektualaca. Zadovoljstvo je tumačiti na sceni njegove antologijske uloge. Igrao sam u zagrebačkom HNK u njegovu “Nihilistu iz Velike Mlake”, ali posebno sam vezan za “Hamleta u Mrduši Donjoj”. Kerempuhova predstava u kojoj sam tumačio Jocu, odnosno Amleta, doživjela je više od 250 izvedbi i pokojni Brešan nam je znao doći na probe, a sada nastavljamo s novom “Mrdušom” u kojoj igram Mačka. Sjajan je to, jedinstven tekst, koji je imao nezapamćen odjek i na dramskoj i političkoj sceni.

Mani Gotovac, teatrologinja:

Ivo Brešan imao je hrabrosti i drskosti svojim djelom rastvarati mutnu kašu našeg identiteta. To djelo pokazuje kako je naš nacionalni mitos sastavljen i od poderanih opanaka i od rakije i od crkvenih zvona i kobasica i tamburica… i kako je to pitanje našeg prokletstva. Danas nam svojim fizičkim odlaskom poručuje kako je svoje obavio i kako je na nama red nastaviti propitivati vječno žive Mrduše u nama.

Pisac i dramatičar Ivo Brešan, koji je preminuo jučer u Zagrebu, bit će pokopan u ponedjeljak, 9. siječnja na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku u 15 sati. Komemoracija bardu hrvatske književnosti bit će održana istoga dana u 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

 

ZADNJE OBJAVE