24 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRSKIDAJ SKELU, POČELA SEZONA!

SKIDAJ SKELU, POČELA SEZONA!

Zbog početka turističke predsezone prošlog tjedna privremeno, do kraja ljeta, uklonila se skela postavljena na Gradskoj loži na središnjem trogirskom trgu, čija obnova je započela u prosincu prošle godine.

  • Očekujemo još neke manje radove u interijeru do početka turističke sezone, međutim sa sustavnim radovima obnove u sklopu druge faze nastavit će se nakon sezone, kazala je Jasna Popović, pročelnica Konzervatorskog odjela Trogir.

Doznajemo kako je dosada u prvoj fazi obnovljen krov i oslikani kazetirani strop lože, te su statički sanirani stupovi.

  • U drugoj fazi planiramo finije restauratorske radove na kapitelima i njezinoj ogradi. Što se obnove spomenika tiče, rijetko možemo točno predvidjeti konačan završetak radova, jer samoj restauraciji uvijek prethode dodatna restauratorska istraživanja. Primjerice, sondiranje na kapitelima, kako bismo utvrdili jesu li bili obojani ili ne. O rezultatima tih istraživanja ovisi i metoda obnove, a ponekad i u toku radova radimo probe materijala i tehnika kako bismo odabrali optimalnu. Uvijek je prisutan određeni pritisak da se radovi obave što brže i razumljivo je da građanima donekle smetaju skele. Međutim, u Trogiru imamo spomenike iznimne vrijednosti, Trogir je i UNESCO-ov lokalitet, što znači da stručna javnost prati što i kako radimo, a moja je želja da Trogir postane centar izvrsnosti kad je u pitanju restauracija. Tako da na spomenicima radimo interdisciplinarno i potpuno u skladu sa suvremenim principima struke, a vremenski okvir takvih radova proizlazi iz prirode problema koji na spomeniku treba riješiti i to se ponekad doista ne može, niti smije požurivati. Možda je vrijeme i da promijenimo percepciju o radovima i skelama, jer svugdje u svijetu skela stoji dok god traje obnova, bez obzira na turizam. Mogli bismo biti ponosni skelama u povijesnim gradovima jer su one dokaz sustavne brige zajednice za baštinu. Posebno u Trogiru, gdje se obnova intenzivirala posljednjih godina i naporima gradske uprave, a taj su primjer počele slijediti i druge općine u našoj nadležnosti, pa je danas sasvim normalno, primjerice, da se preuzme skrbništvo za kuće o kojima nitko ne brine, glasio je odgovor pročelnice Popović na naš upit kada će cjelovita obnova lože biti gotova.

Podsjetimo, riječ je o zajedničkom projektu Konzervatorskog odjela u Trogiru, Ministarstva kulture i medija i Grada Trogira, koji provodi Grad, a sufinancira ga Ministarstvo. Prvu fazu obnove obavila je tvrtka Polinom d.o.o. koja je posao dobila putem javnog natječaja. Za drugu fazu ponovno će se provesti javna nabava.

Pročelnica Popović veli kako u ovoj fazi nije otkriveno ništa neočekivano, s obzirom da je sama loža restauratorski projekt s kraja 19. stoljeća, o kojem je opširno pisao dr.sc. Stanko Piplović. Zanimljivo je pratiti kako se trogirska općina u 19. stoljeću gotovo 60 godina borila za to da se obnovi taj spomenik i nađu adekvatna financijska sredstva. U obnovi je sudjelovao i Frane Bulić koji je popisao potrebne radove te zatražio intervenciju Središnje komisije u Beču, čiji je arhitekt Alois Hauser, netom prije dovršetka obnove (1895.), izdao i knjižicu „Die Loggia in Trau“, pojašnjava.

Pitali smo je koliko je u ovoj godini Ministarstvo kulture izdvojilo općenito za obnovu spomenika kulture u Trogiru i koji su spomenici na listi prioriteta.

  • Prošle godine Ministarstvo kulture i medija izdvojilo je samo za ložu 400.000,00 kn. Za 2022. godinu još nemamo podatke koliko će biti uloženo za nju, ali je sigurno da ćemo drugu fazu radova privesti kraju do sredine prosinca, najkasnije. Sa sustavnim radovima obnove nastavljamo u Samostanu sv. Dominika, na katedrali, te na vrijednom pokretnom inventaru Župe sv. Lovre. I obnovu Muzeja grada Trogira sufinancira Ministarstvo kulture i medija. Podržali smo obnove u Kaštelima, Okrugu, Marini, sustavna istraživanja arheologije u Muću, a ove godine su na Natječaj za zaštitu i očuvanje nematerijalne kulturne baštine na našem području prijavljena dva projekta. Jedan će provesti KUD “Kvadrilja” dok drugi provodi udruga Klaster za održivi razvoj “Zora”, a odnosi se na međugeneracijski prijenos znanja pripravljanja mediteranskih jela, karakterističnih za kaštelansko područje. Oba smo programa bez zadrške podržali. Stoga, očekujemo uskoro i odluku o sufinanciranju, zaključila je pročelnica Popović.

GORDANA DRAGAN

Foto: IJ

ZADNJE OBJAVE