20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRRužica Jakšić, županijska vijećnica i predsjednica Foruma žena SDP-a Trogir: „Daleko smo...

Ružica Jakšić, županijska vijećnica i predsjednica Foruma žena SDP-a Trogir: „Daleko smo od postizanja ravnopravnosti”

Povodom Dana žena razgovarali smo s Ružicom Jakšić, županijskom vijećnicom i predsjednicom Foruma žena SDP-a Trogir

Dan žena obilježava se od 1909. Njime se obilježavala prvenstveno borba za ženska radnička prava, a vremenom su prerasla i u borbu za sva ostala ljudska (ženska) prava, jednakost, emancipaciju i pravo glasa. Ravnopravnost je jedan od temelja Europske unije, Ugovorom u Rimu još 1957., a koliko smo napredovali po tom pitanju? Ne puno, jer žene još uvijek nemaju istu plaću za isti rad, nedovoljno su zastupljene u politici i rukovodećim radnim mjestima (8%), iako su obrazovanije. Zarađuju 16 °% manje od muškaraca. To naravno onda ima utjecaj i na visinu mirovina. Razlika u plaćama muškaraca i žena za isti rad poboljšava se za 2% u svakom desetljeću, što znači da ćemo po tome biti ravnopravne početkom idućeg stoljeća. Žene osim posla obavljaju i besplatan kućanski posao i brigu o starijim članovima obitelji, te djecu, i prema podacima imaju u tjednu 23 slobodna sata, dok muškarci imaju 50 sati.

Trpe li žene danas u velikoj mjeri nasilje ?

  • Posebno bih danas stavila naglasak na nasilje, seksualno i ostale vidove nasilja koje žene trpe. Za vrijeme pandemije zabilježeno je 20 posto više nasilja nad ženama, a time i nad djecom. Udruga Domine iz Splita, koja dugi niz godina pruža pomoć žrtvama, u ovoj pandemiji se susrela s činjenicom da su imali puno više zahtjeva, telefonskih poziva u pomoć, a zbog korone, većina skloništa nije primala žrtve nasilja, te se ukazala potreba osnivanja Kriznog centra, mjesta gdje bi žene dobile svu neophodnu pomoć od pravne, psihološke, zdravstvene i pomoć u pronalaženju smještaja i posla. Za vrijeme pandemije, pomoć žrtvama pružale su udruge i civili koji su davala svoje apartmane na korištenje, kako bi žrtve imale siguran smještaj, donirali hranu i ostale potrepštine, dok je država, a i naša županija pravila se kao da taj problem ne postoji. Zato smo mi kao Klub vijećnika u SDŽ, iz skupštine u skupštinu, reagirali, tražili, objašnjavali potrebu za Kriznim centrom, ali nažalost nema sluha, loptice se prebacuju s institucije na instituciju, a žene su i dalje, još i više izložene nasilju i nažalost femicidu. Svako malo pročitamo u medijima o smrti žene od strane bliske osobe, koja se najčešće dogodi jer institucije nisu reagirale na vrijeme, nekoliko dana o tome se priča. sve brzo padne u zaborav do neke sljedeće žrtve. Županija sredstava ima, radi se o pola milijuna kuna na godišnjoj razini, ali nema političke volje.

Što mislite o pravu na pobačaj ?

  • Žene su danas u opasnosti da im se davno stečena prava na pobačaj zabrane. Veliko je lobiranje crkve i desničarskih političkih stranaka na ovu temu, a Vlada još uvije nije pripremila zakon o pobačaju koji godinama čeka, već se koristi onaj iz 1978.g. Prijeti nam poljski scenarij, gdje je u potpunosti zabranjen, pa čak i kad se zna da plod neće preživjeti zbog malformacija, žene umiru, jer se čuva plod sve do smrti, a onda je i za ženu kasno. Žene su pretvorene u žive inkubatore, a u slučaju da obave pobačaj prijeti im dugogodišnja zatvorska kazna. Put do pobačaja je otežan, a to se u praksi već godinama događa jer imamo sve više liječnika u javnim bolnicama koji se pozivaju na priziv savjesti i ne obavljaju pobačaje, dok se u nekim bolnicama, kao što je zagrebačka Klinička bolnica Sveti Duh, zatim bolnicama u Požegi, Našicama i Vinkovcima baš svi liječnici pozivaju na priziv savjesti. Isti ti liječnici u privatnim ordinacijama obavljaju pobačaje, odnosno iskoristili su priziv savjesti da bi zaradili nakon radnog vremena. Forum žena bori se da pobačaj bude dostupan i besplatan. Ni jedna žena ne odlučuje se na ovaj korak iz hira, nego iz potrebe. Hrvatska planira uvesti savjetovanje prije pobačaja, kao da žene ne znaju same odlučiti, a prisilom na savjetovanje, samo žele dobiti na vremenu kako bi ženi isteklo zakonsko pravo u kojem može obaviti pobačaj.

Kakva je ravnopravnost spolova u našoj zemlji ?

  • Daleko smo od postizanja ravnopravnosti. Što se tiče Hrvatske, situacija je zabrinjavajuća, odnosno na 19. smo mjestu u Europskoj uniji. Postoji veliki prostor za rad i napredak i moramo početi provoditi sustavne i sveobuhvatne mjere u područjima poput obrazovanja, suzbijanja nasilja nad ženama i sudjelovanja žena u procesima donošenja odluka. Imamo pravo glasa, ali u svim drugim segmentima društva nismo još uvijek ravnopravne.

Borite li se protiv menstrualnog siromaštva ?

  • Da, Forum žena, a i SDP bore se protiv menstrualnog siromaštva. 10% osoba u Republici Hrvatskoj koje imaju menstruaciju ne mogu si priuštiti adekvatne higijenske potrepštine. One su zapravo 130 milijuna kuna poreza godišnje koje plaćaju isključivo skupine osoba koje ionako već imaju poteškoće ostvariti radnu (i rodnu) jednakost, znači u startu najčešće imaju manja primanja, a sigurno dodatna davanja. Uzmimo u obzir i žene koje ove potrepštine moraju koristiti svakodnevno, npr inkontinencija i sl. To je veliki novac na mjesečnoj razini. Zato se Forum bori da se porez smanji, a i da se u školama omoguće besplatne higijenske potrepštine. Nažalost naše škole nemaju tople vode, wc papira

Žene u politici …

  • Kao i na poslu, tako je i sa ženama u politici. Ako si žena teže dolaziš do posla, manje si plaćena i više izložena nasilju na poslu, uznemiravanju, mobingu. Da bi napredovala moraš početi s kuhanjem kave, donošenjem marendi, čišćenju prostora, puno duže i teže se trebaš dokazivati da bi imala isti tretman kao i muškarac. Ako si muškarac, mlad, obrazovan ne moraš proći sve te prepreke prije, odmah si predodređen za rukovodeće mjesto i uvažen kao radnik. Tako je i u politici. Žene prvo moraju proći cupkanje po štandovima, prikupljanje potpisa, pečenje kolača za događanja, pakiranje omotnica, rad u call centru, čišćenja stranačkih prostorija, a tvoja sposobnost se i dalje propituje i u većini slučajeva ostaješ tu gdje jesi. Kad se u stranku uključi mlad i obrazovan muškarac, već ima rezervirano mjesto na listama, nitko ne propituje sposobnost. Muškarci češće i odustaju od rada u strankama ako nisu dobili ono što su zamislili svojim uključenjem, a žene ostaju i dalje, jer im je na prvom mjestu rad i doprinos svjetonazoru kojem pripadaju, a tek onda funkcija.

Vaša poruka svim ženama !

  • Sretan vam Dan žena, danas i svaki dan. Žena u populaciji ima više, obrazovanije su, bolje reagiraju u krizama, iako nose više tereta na svojim leđima. Moja poruka svim ženama je da budu glasne kad su u pitanju njihova prava, a i sva ljudska prava. Ženska svakodnevica razlog je za glasan otpor. Moramo dizati glas kad je u pitanju nasilje, pravo na pobačaj, o tretmanu žena u rodilištima i bolnicama, o uvjetima na radnom mjestu….moramo biti glasne i boriti se, jer to neće nitko drugi napraviti umjesto nas.

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE