31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRProsvjed mještana Žednog: "Nećemo ekocid u Žednome !"

Prosvjed mještana Žednog: “Nećemo ekocid u Žednome !”

Mještani Žednog prosvjedovali su u subotu kako bi dokazali da ostaju uporni u zahtjevu za izmjenom lokacije planirane za gradnju reciklažnog  dvorišta općine Okrug, na samoj granici sa Gradom Trogirom, uz naselje Žedno.

Zabrinuti smo zbog mogućeg negativnog utjecaja RD-a na okoliš i na kvalitetu života, razvoj turizma, ne samo Žednjana nego i ostalih stanovnika južne strane otoka Čiova. Ta lokacija nikako nam nije prihvatljiva, poručili su mještani koji su se u velikom broju okupili na granici Općine Okrug i Žednoga, uz transparente koje su nosili mladi mještani: “Mi dica imamo pravo na zdrav život“,  ­­“Žedno je naš Marjan, a ne Karepovac!“, “Njima turizam, nama otpad” „Nećemo ekocid u Žednome!“…..

Radi se, naime, o lokaciji koja je u neposrednoj blizini njihovog naselja i direktno ugrožava floru i faunu netaknute prirode samog mjesta.

Mještanima i nazočnim novinarima obratio se Nikša Hrabar, predstavnik Radne skupine koja za cilj ima  aktivno uključivanje u rješavanje nastalog problema oko RD-a. Najprije su, kako je rekao,  članovi Radne skupine posjetili načelnika općine Okrug, Ivicu Radića koji im je prezentirao maketu projekta RD-a,  uz obrazloženje da nema razloga za zabrinutost s ekološke strane, ali s tim oni  nisu bili zadovoljni. Ista je skupina posjetila gradonačelnika Trogira Antu Stipčića koji je izrazio razumijevanje za zabrinutost mještana i obećao podršku. Grad Trogir je uputio Splitsko -dalmatinskoj županiji upit da li su pri izdavanju suglasnosti za projekt izgradnje RD-a, na spomenutoj lokaciji, poštivani svi aspekti utjecaja na širi okoliš.

Hrabar je rekao da nitko nema ništa protiv RD, ali su ovom slučaju napravljeni veliki propusti. Mještani Žednog kao zainteresirana skupina građana nisu imali nikakav pristup informacijama te su za isti saznali slučajno prije mjesec dana. Zašto nismo bili na vrijeme informirani i zašto nije napravljena obvezna edukacija lokalnog stanovništva? Samim time nismo ni mogli dati svoje prigovore, a za to su odgovorne lokalne političke strukture. Pravo na informacije i edukacija stanovništva su osnovna prava koja su određena Zakonom o zaštiti okoliša.

U planu gospodarenja otpadom Općine okrug Gornji koje je za njihove potrebe izradio IGH za period 2010-2018 godine stoji: „Najpogodnija lokacija za RD su područja s gustoćom stanovništva. Za područje općine Okrug planirana je izgradnja jednog RD-a površine 500-100 m2“, iz čega je vidljivo da je Općina Okrug napravila plan izgradnje RD-a upravo suprotno preporukama IGH, koju su sami naručili, jer je projektom isti dislociran van mjesta, u netaknutoj prirodi, uz samu granicu Žednog. U projektu RD-a se navodi veličina od 3200 m2 što višestruko premašuje preporučenu veličinu iz navedenog Plana. Iz razloga gore navedenog budi se sumnja da se prvenstveno radi o profitu dok je prikupljanje otpada za reciklažu samo maska“, kazao je Hrabar i podsjetio kako se na tom području nalazi crkva Sv.Mavra koja je svega 300-tinjak metara udaljena od planirane lokacije, a crkva i samo središte mjesta konzervatorski su zaštićena cjelina.  Žedno bi trebalo biti naš Marijan, a ne Karepovac, poručio je uz napomenu kako mještani Žednoga neće stati na ovome budući imaju jaku pravnu osnovu da idu dalje.   

Na prosvjedu je istaknuto kako je upravo u izradi UPU za naselje Žedno, kojim je predviđen turistički razvoj mjesta pa je nedopustivo da se u samoj blizini naselja izgradi reciklažno dvorište. Žedno je, zbog  ljepote netaknute prirode, prepoznato kao izuzetno rekreativno područje sa biciklističkim stazama, stazama za šetnju i trčanje, gdje mnogi provode vrijeme,a naročito turisti koji su oduševljeni ovom ekološkom oazom.

 -Postavljamo pitanje tko to i koji interesi stoje iza ovog projekta, a suprotni su razvoju mjesta Žednog kao prepoznate turističke i rekreativne destinacije. Naši najmlađi Žednjani, a i sva ostala djeca koja idu u vrtić Sunce upućuju se i potiču na očuvanje okoliša jer nam ovo prirodno okružje daje mogućnost planiranja i realizacije ekoloških zadaća. Stoga, s ovog mjesta prozivamo odgovorne koji su nas pravodobno morali informirati i educirati o navedenom RD. Njihov propust neće nas spriječiti u nastojanjima da tražimo i  ostvarimo svoja prava  kod mjerodavnih institucija RH, a ako ne onda i kod nadležnih institucija u EU, kazala je Silvana Maravić, predstavnica Radne skupine te odgojiteljica u dječjem vrtiću Sunce i dodala: „S ovog mjesta šaljemo apel za očuvanjem prirodnog resursa Žednog i ovog djela Čiova. Kad nemaju nikakvu drugu argumentaciju onda kažu da Žednjani nisu dovoljno osviješteni po pitanju zbrinjavanja otpada. Ako je itko ekološki osviješten onda smo to  mi, jer mi ekologiju živimo i doživljavamo u svakom trenutku !“,poručila je Maravić.

FOTO: IRM 

{gallery}zedno{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE