31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRProslavljen blagdan svetog Ivana Trogirskog

Proslavljen blagdan svetog Ivana Trogirskog

Za  proslavu blagdana sv.Ivana zaštitnika  Trogira  građani  ponekad znaju  kazati „Stivanja –livanja, jer se zna dogoditi da toga dana lije kiša i bude loše vrijeme. No, gotovo s  ljetnom  temperaturom  ,sunce  je jučer „okupalo“ Radovanov grad pa se u tradicionalnoj procesiji  uokolo povijesne jezgre u kojoj se nosi svečevo poprsje okupilo  više stotina ljudi.

Misno slavlje u katedrali sv.Lovre  uz koncelebraciju svećenika trogirskog dekanata predvodio je biskup Tomo Vukšić ,vojni ordinarij u BiH.

  -Ako je Božjom providnošću odlučeno tako,te ne može biti drugačije,samo radi toga da bi moj trud mogao biti na korist crkvi,oče, neka bude po Božjoj i tvojoj volji.Tim je riječima benediktinac Ivan iz Osorskoga samostana i član pratnje papinog poslanika Ivana po Ugarskom kraljevstvu,odgovorio na opetovan upit i više puta iznesen prijedlog ovoga poslanika da prihvati službu biskupa u Trogiru . Bilo je to davne 1064.godine,  te je biskup Ivan nakon toga sve do 1111.godine , odnosno punih 47 godina  sretno i sveto predvodio zajednicu Kristovih vjernika zašto mu je trogirska crkva bila uvijek  iskreno i duboko zahvalna, sve do današnjeg dana .Smatrala ga je ne samo svojim biskupom nego ga doživljava i danas svojim svecem zaštitnikom, kazao je na početku nadahnute propovijedi  biskup Vukšić.

   – Glas naroda Božjeg u Trogiru utemeljen je  na vlastitom uvjerenju da je Ivanova svetost stvarna  te na želji  da se nasljeduje njegov primjer i način svetosti u suvremenom dobu.Stoga, se i mi danas priključujemo toj tradiciji  te  slavimo ovu zahvalnu svetu misu čak  907 godina poslije Ivanova rođenja za nebo. Svetost tog skromnog  ali vrlo obdarenog svećenika i redovnika  proizašla je iz njegove duboke vjere da se autentičan kršćanski i svećenički život sastoji  te provodi na četiri istovremene i međusobno neodvojive razine. Na prvom mjestu je povjerenje u providnost Božju,drugom da volja Božja treba  biti postavljena iznad vlastitih želja, nakana i planova, trećem kako  glas Kristove crkve mora biti  putokaz , usmjerenje i kompas vjernikova života , a četvrtom da se pripadnost i ljubav prema toj crkvi očituje, vrši i dokazuje samo kroz sudjelovanje i služenje u tim zajednicama dodao je .

 Upitao je što je ono što iz života toga čovjeka iz davnih vremena treba nasljedovati današnji grad Trogir i njegova uprava i stanovnici.

-Na samo tri teme uočavamo hitnu potrebu primjene Ivanove poruke. Oni koji su se bavili njegovim životom bilježe da  ga je krasila vrlo uporna miroljubivost ,da je pozivao na mir, pravdu te posredovao među zavađenima i radio na njihovom pomirenju.Poruka je to i za današnje društvo. Ivan se zalagao za hrvatsko usmjerenje dalmatinskih gradova. I ta njegova poruka je suvremena. On je bio biskup  kada je papa Grgur VII provodio korjenitu obnovu crkve jer neki njezini članovi i vođe nisu bili na visini koju je od njih zahtijevalo njihovo kršćanstvo. Ivan je ostao upamćen zbog sudjelovanja u obnovi ne samo svoje biskupije nego i cijele Dalmacije i drugih dijelova Hrvatske  zbog osjećaja odgovornosti ne samo za duhovno zdravlje klera već i vjernika.Vrlo je lako uočiti suvremenost i važnost primjene također i  te  Ivanove  poruke, kazao je biskup Vukšić.

Poručio je Trogiranima da poput sv.Ivana vole svoj grad, šire mir, slogu i razumijevanje, štite život svakog čovjeka, dostojanstvo i slobodu .

Zahvalivši se svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave blagdana dekan Trogirskog dekanata don Vinko Sanader  između ostalog rekao je kako je Trogir više od dva desetljeća na popisu UNESCO-ove liste svjetske baštine te kako ga veseli projekt Grada pod nazivom „Trogirska kamena enciklopedija – zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti“ koji ide baš u tom smjeru.

-Ipak, ističem da se najveća vrijednost jednog grada treba vidjeti i prepoznati u njegovim stanovnicima. A Trogir nije oskudijevao u tom ljudskom resursu, jer je imao velikana na mnogim područjima javnog i kulturnog života, pa tako i crkvenog među kojima je i sv.Ivan . 

Don Vinkova poruka bila je da na tragu djelovanja sv.Ivana moramo biti čuvari 14 stoljetnog kršćanskog i hrvatskog identiteta , kako ne bismo kao narod bili izbrisani s popisa ovog prostora Lijepe naše zbog  neodgovornosti i nebrige te iseljavanja.

Nakon svečane mise na gradskom trgu okupilo se mnoštvo građana. Upitali smo neke od njih što za njih znači proslava  blagdana sv.Ivana

Dr.Fedor Sentinella (80 god.) trogirski kroničar, kazao je kako je taj svetac bio povijesna ličnost koja je nadišla prostor Trogira  te da je biskupsku službu osim u tom gradu vršio u Primoštenu, Dugobabama  mjestima koja ga se također sjećaju.

Vanja Aranza i njezina kćer dr.Jelena Aranza iako žive u Kaštelima svake godine dolaze na proslavu blagdana u Trogir. Vanja se prisjetila svoje bake koja je zaboravila staviti vrijedan  broš kada je išla u crkvu pa je mislila da ga je izgubila.Zazvala je sv.Ivana i kada je došla kući našla ga je u škrinji, što kako je rekla potvrđuje svečevo čudotvorstvo. Jelena je pak kazala  kako je 24 godine bila na čelu Hitne medicinske službe u Trogiru zbog čega je zavoljela taj  grad. To je  bio moj sretni trenutak i dio te  „ pozitivne energetske doze“ ponijele sam sa sobom na novo radno mjesto u Solinu. 

Marija Božić Kalebota smatra kako je sv.Ivan u Trogir došao širiti mir i raditi na pomirenju  te kako bi i danas dobro došao. Bio je veliki čovjek i hvala mu na svemu što je napravio za naš grad ustvrdila je.

Tradicionalno u gradskoj loži Narodna glazba održala je koncert.

Foto: Dino Čaljkušić 

{gallery}svetiivan2018{/gallery}

ZADNJE OBJAVE