12.7 C
Trogir
Nedjelja, 29 studenoga, 2020
Naslovnica KULTURA Predstavljen novi broj časopisa Vartal

Predstavljen novi broj časopisa Vartal

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je 16. srpnja  u dvorištu Kneževe palače predstavljanje najnovijeg broja časopisa za kulturu, društvena i gospodarska pitanja OMHT Vartal 1-2/2014.-1-2/2015.

Časopis su predstavili prof. dr. Ivo Babić, izv. prof. dr. Mladenko Domazet i dr. sc. Krešimir Kužić, a moderatorica programa bila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Trogiru dr. sc. Danka Radić. O značaju časopisa govorio je prof. Ivo Babić, evocirajući uspomene i sjećanja na povijest prve polovice XX. stoljeća, istaknuvši da je od 1992. godine izašlo ukupno 30 brojeva časopisa. Izv. Prof. Mladenko Domazet je za ovaj broj rekao: “Svaki broj časopisa, pa i ovogodišnji Vartal pokazuje da je povijest potraga za krhotinama životnih priča koje čine naš život / i našu sliku o sebi, dakle ovaj broj donosi 25 tematskih radova na temelju kojih razumijevamo trogirski kontinuitet unutar 50-godišnjeg razdoblja (s kronološkim okvirom od 1900 do 1950. godine), naravno, bez tih povijesnih niti ostajemo uistinu na površini zavičajnog identiteta, zapravo, time nam izmiče spoznaja da smo tek karika u dimenzijama dugog trajanja i kontinuitetu grada….

Podjednako je važno istaknuti da nam časopis koji promoviramo daje sadržajno uvid u život nekadašnjih stanovnika ovoga grada i njihovo poimanje vremena i svijeta kojemu su pripadali, njihove ambicije, preokupacije, ograničenja i barijere na koje su nailazili.“ U nastavku je predstavio tematske radove Ljubomira Radića (Trogir u međustranačkim političkim previranjima između dva svjetska rata), Marijana Čipčića (Političko djelovanje Viska Ivčevića u početnoj fazi politike „novog kursa“ 1903.-1905.), Stanka Piplovića (Prilike u Trogiru za Prvoga svjetskog rata – stanje pred rat), Aleksandre Bilić Petričević (Napad talijanske vojske na Trogir 23. Rujna 1919.), Suzane Jurković (Objekti za sigurnost plovidbe oko Čiova od 19. Stoljeća do 1914. I Parobrodarstvo Trogira do Prvoga svjetskog rata), Danke Radić (Hoteli u Trogiru do 1950. I Zaštita spomenika u Trogiru do 1950. godine) i Arsena Duplančića ( (Trogir i njegova baština tijekom ratnih godina 1941.-1943. na temelju spisa iz Arheološkog muzeja u Splitu).

O radovima ostalih autora Tomislava Šeparovića (Rimski novac iz Stupina kod Rogoznice), Fani Celio Cega (Trogirski svećenici-znanstvenici, pisci), Ivana Pažanina (Četiri pjesme Janka Ćipika u slavu Antuna Fanfogne i Inačica pjesme Dva draga amaneta Ante Delalle), Iva Delalle-a (Sjećanje na moga barbu don Antu Delale 1894.-1971.kanonika, pjesnika i nadasve skromnoga čovjeka), Aleksandre Bilić Petričević (Pisma Cate Dujšin Ribar i Kronika kulturnih događanja u Trogiru 2013.-2015.), Josipa Palade (Pokušavajući magistrirati), Danke Radić (Vilim Halbärth, 950. obljetnica utemeljenja ženskog benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru, Dr. Ivo Božić 1928.-1989., prvi predsjednik Matice hrvatske u Trogiru, povodom 25. obljetnice smrti, In memoriam dr. sc. Nikola Buble), Fedora Sentinelle (Sjećanja don Mladen Alajbeg 31.12.1899.-4.6.1964.), Radovana Slade Šilovića (In memoriam prof. Mario Milin), u drugom dijelu časopisa govorio je dr. sc. Krešimir Kužić naglasivši rad Danke Radić o trogirskom umjetniku, akademskom kiparu Vilimu Halbärthu koji je predstavljen o ovom broju časopisa. Naglasio je da je brodogradnja umjetnost i da su djela Vilima   Halbärtha povezana s mnogobrojnim problemima brodogradnje, te da će trogirska brodogradnja nestati, a Vilimova djela će ostati.

Sjajna izlaganja predstavljača izazvala su posebno zanimanje publike koja se uključila u razgovor i evocirala sjećanja još živućih očevidaca povijesti prve polovice XX. stoljeća, primjerice bombardiranja Trogira 1944. godine. Po završetku promocije časopisa predstavljači i publika pridružili su se pučkoj fešti u Pasikama povodom blagdana Gospe od Karmela.

Tekst i foto: Ogranak Matice hrvatske u Trogiru 

{gallery}vartal15{/gallery}

ZADNJE OBJAVE

Marina Vujčić nova je ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split

Marina Vujčić nova je ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, odlučilo je Kazališno vijeće splitske nacionalne kazališne kuće na svojoj današnjoj sjednici. Vijeće je...

Hvala svima koji su pristupili akciji!

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi DDK TROGIR, GDCK TROGIR I TRANSFUZIJE SPLIT održana je jučer na Batariji, dakako uz sve preporučene mjere zaštite....

CAMBI. I ROKO OVOG BOŽIĆA STAVLJAJU TOČKU NA SVE PORAZE 2020. GODINE

Nakon što su ove godine predstavili novo ime, imidž i glazbeni identitet u duetima s Giulianom i Nenom Belanom, CAMBI. se vraćaju...

Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije traži hitnu reakciju Vlade u donošenju novih mjera pomoći za ugostitelje

Priopćenje Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije u svezi najavljenih mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata u RH do Badnjaka prenosimo u cijelosti.

U Trogiru održano 1. kolo Kupa Hrvatske u ritmičkoj gimnastici – Regija Jug

Rusulice su prošlog vikenda, koroni usprkos i pod epidemiološkim mjerama, organizirale 1. kolo Kupa Hrvatske u ritmičkoj gimnastici - Regija Jug  Na ovom natjecanju sudjelovalo...