28 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAPredstavljen novi broj časopisa Vartal

Predstavljen novi broj časopisa Vartal

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je 16. srpnja  u dvorištu Kneževe palače predstavljanje najnovijeg broja časopisa za kulturu, društvena i gospodarska pitanja OMHT Vartal 1-2/2014.-1-2/2015.

Časopis su predstavili prof. dr. Ivo Babić, izv. prof. dr. Mladenko Domazet i dr. sc. Krešimir Kužić, a moderatorica programa bila je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Trogiru dr. sc. Danka Radić. O značaju časopisa govorio je prof. Ivo Babić, evocirajući uspomene i sjećanja na povijest prve polovice XX. stoljeća, istaknuvši da je od 1992. godine izašlo ukupno 30 brojeva časopisa. Izv. Prof. Mladenko Domazet je za ovaj broj rekao: “Svaki broj časopisa, pa i ovogodišnji Vartal pokazuje da je povijest potraga za krhotinama životnih priča koje čine naš život / i našu sliku o sebi, dakle ovaj broj donosi 25 tematskih radova na temelju kojih razumijevamo trogirski kontinuitet unutar 50-godišnjeg razdoblja (s kronološkim okvirom od 1900 do 1950. godine), naravno, bez tih povijesnih niti ostajemo uistinu na površini zavičajnog identiteta, zapravo, time nam izmiče spoznaja da smo tek karika u dimenzijama dugog trajanja i kontinuitetu grada….

Podjednako je važno istaknuti da nam časopis koji promoviramo daje sadržajno uvid u život nekadašnjih stanovnika ovoga grada i njihovo poimanje vremena i svijeta kojemu su pripadali, njihove ambicije, preokupacije, ograničenja i barijere na koje su nailazili.“ U nastavku je predstavio tematske radove Ljubomira Radića (Trogir u međustranačkim političkim previranjima između dva svjetska rata), Marijana Čipčića (Političko djelovanje Viska Ivčevića u početnoj fazi politike „novog kursa“ 1903.-1905.), Stanka Piplovića (Prilike u Trogiru za Prvoga svjetskog rata – stanje pred rat), Aleksandre Bilić Petričević (Napad talijanske vojske na Trogir 23. Rujna 1919.), Suzane Jurković (Objekti za sigurnost plovidbe oko Čiova od 19. Stoljeća do 1914. I Parobrodarstvo Trogira do Prvoga svjetskog rata), Danke Radić (Hoteli u Trogiru do 1950. I Zaštita spomenika u Trogiru do 1950. godine) i Arsena Duplančića ( (Trogir i njegova baština tijekom ratnih godina 1941.-1943. na temelju spisa iz Arheološkog muzeja u Splitu).

O radovima ostalih autora Tomislava Šeparovića (Rimski novac iz Stupina kod Rogoznice), Fani Celio Cega (Trogirski svećenici-znanstvenici, pisci), Ivana Pažanina (Četiri pjesme Janka Ćipika u slavu Antuna Fanfogne i Inačica pjesme Dva draga amaneta Ante Delalle), Iva Delalle-a (Sjećanje na moga barbu don Antu Delale 1894.-1971.kanonika, pjesnika i nadasve skromnoga čovjeka), Aleksandre Bilić Petričević (Pisma Cate Dujšin Ribar i Kronika kulturnih događanja u Trogiru 2013.-2015.), Josipa Palade (Pokušavajući magistrirati), Danke Radić (Vilim Halbärth, 950. obljetnica utemeljenja ženskog benediktinskog samostana sv. Nikole u Trogiru, Dr. Ivo Božić 1928.-1989., prvi predsjednik Matice hrvatske u Trogiru, povodom 25. obljetnice smrti, In memoriam dr. sc. Nikola Buble), Fedora Sentinelle (Sjećanja don Mladen Alajbeg 31.12.1899.-4.6.1964.), Radovana Slade Šilovića (In memoriam prof. Mario Milin), u drugom dijelu časopisa govorio je dr. sc. Krešimir Kužić naglasivši rad Danke Radić o trogirskom umjetniku, akademskom kiparu Vilimu Halbärthu koji je predstavljen o ovom broju časopisa. Naglasio je da je brodogradnja umjetnost i da su djela Vilima   Halbärtha povezana s mnogobrojnim problemima brodogradnje, te da će trogirska brodogradnja nestati, a Vilimova djela će ostati.

Sjajna izlaganja predstavljača izazvala su posebno zanimanje publike koja se uključila u razgovor i evocirala sjećanja još živućih očevidaca povijesti prve polovice XX. stoljeća, primjerice bombardiranja Trogira 1944. godine. Po završetku promocije časopisa predstavljači i publika pridružili su se pučkoj fešti u Pasikama povodom blagdana Gospe od Karmela.

Tekst i foto: Ogranak Matice hrvatske u Trogiru 

{gallery}vartal15{/gallery}

ZADNJE OBJAVE