10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAPoznati hrvatski psihijatar prof.dr.Goran Dodig o napadima širom svijeta: Nije pametno što...

Poznati hrvatski psihijatar prof.dr.Goran Dodig o napadima širom svijeta: Nije pametno što se ne bojimo terorizma

Budući da političari ne mogu riješiti problem terorizma, oni nastoje floskulama smiriti ljude, neshvaćajući da na taj način ljude dovode u zabludu i izlažu ih još većoj opasnosti

Usprkos činjenici da danas ne živimo u istom svijetu kao i prije 6-7 godina, već da živimo u kudikamo nesigurnijem svijetu, mnogi od nas nastavili su živjeti kao da se ništa ne događa i kao da se ništa nije promijenilo. Život je puno nesigurniji zbog teroriizma i napada u kojima gine velik broj nedužnih.

No, ljudi po preporuci političara i dalje nastavljaju živjeti kao da se ništa ne događa. Okupljaju se na velikim skupovima, dočecima Božića, Nove godine, odlaze u noćne klubove, putuju… nesvjesni opasnosti kojoj se izlažu. Zahvaljujući neodgovornim političarima među ljudima ne vlada dostatan strah, a straha bi trebalo biti jer ne živimo u normalnom vremenu – kazao nam je prof. dr. Goran Dodig, poznati hrvatski psihijatar i saborski zastupnik.

Prema mišljenju dr. Dodiga strah je ponekad vrlo stimulativan.

– Stimulativan jer izaziva oprez kod svakog od nas. No, straha nema. Mi u zapadnoj demokraciji ne želimo se odreći svojeg načina života, po kojemu nam je sve dopušteno i gdje nema nekih zapreka. Volimo biti slobodni i raditi sa svojim životom što god želimo. No, to sada u ovim trenucima ne možemo. Evo vam primjer iz Istanbula. Njih 600 okupilo se u klubu, nesvjesni toga da takvim činom doslovno izazivaju teroriste – mišljenje je dr. Dodiga.

Kako Dodig kaže, političari svojim infantilnim izjavama da nam teroristi neće promijeniti život i demokratske slobode prikrivaju svoju nesposobnost rješavanja problema i skrivaju nerazumnu politiku.

– Budući da političari ne mogu riješiti problem terorizma, oni nastoje floskulama ljude smiriti, a ne shvaćaju da na taj način ljude dovode u zabludu i u tom smislu ih izlažu još većoj opasnosti. Ne želim ulaziti u genezu terorizma, kako bi to političari trebali na realan način, već želim samo upozoriti na štetne posljedice za ljude. Pozivati ljude da se i dalje okupljaju na otvorenim prostorima i u noćnim klubovima, da se vesele, nekritično umanjujući na taj način i pojedinačnu odgovornost i brigu za život, ljude dovode u zabludu – tvrdi prof. dr. Dodig.

Švicarski primjer

Kao primjer naš sugovornik spominje Švicarsku i odluku na tamošnjem referendumu.

– Pazite, Švicarci koji su vrh demokracije u svijetu, na referendumu su glasali za to da im se smanje njihove demokratske slobode i dopustili su da ih se može prisluškivati i pratiti, a sve radi njihove sigurnosti. S druge strane, političari iz Njemačke, Francuske, SAD-a… potiču ljude da se s cvijećem bore protiv terorizma, što je apsolutno neprihvatljivo – kaže Dodig.

Naravno, na kraju se postavlja pitanje što pojedinac može učiniti po pitanju borbe protiv terorizma.

– Ne može puno. Zadaća države je da zaštiti svoje građane. Međutim, svaki pojedinac mora shvatiti da je danas opasnost u mnoštvu i da mora izbjegavati to mnoštvo, izbjegavati velike skupove ili okupljanja ljudi. Svaki čovjek mora shvatiti da je život važniji od zabave i provoda. Ja ne želim reći da moramo promijeniti način života i vrijednosti koje krase naš život, ali se više mora voditi računa o zaštiti svojeg života – zaključuje dr. Dodig.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

ZADNJE OBJAVE