15 C
Trogir
Utorak, 27 veljače, 2024
NaslovnicaKULTURAPored niza Biblija iz XIX. stoljeća Trogirani će imati priliku vidjeti ukupno...

Pored niza Biblija iz XIX. stoljeća Trogirani će imati priliku vidjeti ukupno oko 110 jezika i pisama

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru i Župni ured sv. Lovre u Trogiru pozivaju na svečano otvorenje izložbe KIP BIBLIJE – TIJELO JEZIKÂ SA SVIJU KONTINENATA autora i kolekcionara Siniše Vukovića, predsjednika splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Otvorenje je večeras, 19. rujna (četvrtak) u 19 sati u crkvi sv. Barbare u Trogiru. U sklopu tog programa, tjedan dana kasnije, 26. rujna (četvrtak) u 19 sati u trogirskoj Gradskoj vijećnici, bit će i predstavljanje Vukovićeva petoknjižja “Čakavski pištular “s prijevodom poslanica Novoga zavjeta na selaški čakavski jezik.

Ovo je već sedmi put da Siniša Vuković izlaže pred publiku dio svoje biblioteke, u kojoj se nalazi gotovo 300 svezaka Svetih pisama sa svih strana svijeta. Trogirani će imati priliku vidjeti sva izdanja dosad objavljena na hrvatskom jeziku, uključujući i zasebno objavljene Nove zavjete ili pojedine knjige iz Staroga zavjeta. 

Treba istaknuti brojne psaltire, među kojima je i gradišćanskohrvatski na čakavštini, te na kajkavštini onaj Antuna Vranića iz 1816. godine iz tzv. “Vrhovčeve Biblije”, koja nikad cjelovito nije tiskana. 

Vuković u privatnoj kolekciji ima i originalni psaltir Andrije Vitaljića iz 1703. (“Istumačenje pisnih Davidovih”), koji će također bit izložen. 

Pored niza Biblija iz XIX. stoljeća bit će ukupno oko 110 jezika i pisama, počevši od hebrejskog, starogrčkog i latinskog preko većine europskih jezika do njih po 20-ak iz Afrike i Azije, a prvi put će pred publiku i Biblija na maorskom jeziku s Novog Zelanda i na katalonskom iz Barcelone. 

O izložbi će govoriti trogirski župnik don Vinko Sanader, predsjednica Ogranka MH Trogir dr. sc. Danka Radić i sam autor. U glazbenom dijelu nastupaju Maja Buble Buličić i Lorena Gaube. 

Izložba ostaje otvorena do 28. rujna.

 

 

 

ZADNJE OBJAVE