31 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAOtvorena izložba "Emanuel Vidović i njegovi učenici" u povodu 120. obljetnice rođenja...

Otvorena izložba “Emanuel Vidović i njegovi učenici” u povodu 120. obljetnice rođenja Cate Dujšin Ribar

Izložbu u povodu 120. obljetnice rođenja Cate Dujšin Ribar – Emanuel Vidović i njegovi učenici: Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Ivan Mirković, Silvije Bonacci Čiko i Antun Zuppa/Zupa – otvorio je u utorak gradonačelnik Ante Bilić.

Tom prigodom Ivo Delalle svečano je Muzeju grada Trogira uručio donaciju koja sadrži brojne fotografije, dokumente, pisma,… i druge zanimljive arhivalije koje su pripadale slikarici rođenoj u Trogiru 17. listopada 1897. godine.

Promišljajući na koji način obilježiti 120. obljetnicu rođenja Cate Dujšin Ribar, shvatila sam da se u životu svake osobe, naročito u mladim, formativnim godinama, nađe poneka mudra starija osoba najčešće u ulozi profesora koja bitno utječe na daljnji tijek života. Jedna od tih osoba Cati je njen profesor Emanuel Vidović, koji joj daje prve slikarske poduke te otkriva njenu nadarenost i ljubav prema slikarstvu. Cata je tijekom 1915. i 1916. godine često boravila u Vidovićevom ateljeu i rad s njim joj je uvelike pomogao i učvrstio njenu želju da se bavi slikarstvom. Djelo Emanuela Vidovića svojom likovnom vizijom dirnulo je mnoge koji su s njime dolazili u doticaj, pa je tako i na Catu djelovao vrlo motivirajuće. Hrabrio je i poticao mladu Catu da nastavi školovanje na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, koju ona i upisuje 1917. godine, u vremenu koje nije bilo naklonjeno ženskom obrazovanju, posebno na umjetničkom polju. Cata, slikarica i pjesnikinja, nesumnjivo je izuzetno zanimljiva ličnost u hrvatskom slikarstvu,  kazala je  kustosica Aleksandra Bilić Petričević na otvorenju dugo pripremane izložbe Emanuel Vidović i njegovi učenici: Cata Dujšin Ribar, Milan Tolić, Ivan Mirković, Silvije Bonacci Čiko i Antun Zuppa/Zupa. Inače, kustosica  Bilić Petričević ujedno je autorica teksta kataloga izložbe i inicijator ovog kulturnog događaja.

Osim umjetnina koje se čuvaju u Muzeju grada Trogira, na izložbi otvorenoj do 31. listopada  izložene su i one koje se čuvaju u privatnom vlasništvu, kao i one koje su dio muzejskih i galerijskih zbirki. Muzej grada Trogira zahvaljuje na posudbi umjetnina Galeriji umjetnina Split, Hrvatskom pomorskom muzeju Split, Muzeju grada Splita, Trogirskom dekanatu te Zjeni Čulić, Tomislavu Bekavcu, Ivu Delalli, Anti Delalli i Radovanu Sladi-Šiloviću.

-Nije bilo lako ženi slikarici uspjeti i dokazati se na likovnom polju, no Cata je osigurala svoje mjesto u hrvatskoj modernoj umjetnosti zahvaljujući, među ostalim, i stalnom postavu Galerije koja nosi njeno ime u sastavu Muzeja grada Trogira. Izložene slike naša je Cata rado nazivala svojom djecom, obilazeći ih svake godine… Muzej grada Trogira, kao i cijeli Trogir joj se na donaciji slika ovakvom izložbom još jedanput odužuje, jer je ipak sva najbolja likovna ostvarenja poklonila upravo rodnom mjestu…, kazala je   ravnateljica Muzeja grada Trogira ujedno i autorica predgovora dr. sc. Fani Celio Cega nadodavši da ova izložba ne zaokružuje samo Catin slikarski opus, već sažima dostupne radove kruga Emanuela Vidovića, kako bi predočila njegovu ulogu i utjecaj učitelja na učenike koji ih je doveo do vlastitog umjetničkog izričaja prema kojemu su bili i ostali prepoznati u javnosti.

Izložba obuhvaća  djela nastala u razdoblju od 1906. do 1968. godine – započinje Vidovićevim uljima na platnu “Motiv iz Venecije” i “Žena pod velom na terasi” iz 1906., a zaokružuje se Zupinim grafikama iz 1968. Među 86 vrijednih djela – grafika, karikatura, crteža, akvarela, pastela i (najviše) ulja na platnu teško je izdvojiti neko.

Podsjetimo, radno vrijeme izložbenog prostora – Galerije Cate Dujšin Ribar tijekom trajanja ove izložbe je od ponedjeljka do subote 10:00 – 13:00 te 17:00 – 20:00 sati.

Foto: IRM

{gallery}cata35{/gallery}

ZADNJE OBJAVE