33 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROSNOVANA UDRUGA UMIROVLJENIH MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA „TROGIR“, PRVA U HRVATSKOJ

OSNOVANA UDRUGA UMIROVLJENIH MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA „TROGIR“, PRVA U HRVATSKOJ

Trogir je grad s 2300 godina tradicije. Zbog svoje bogate kulturno povijesne baštine, palača, crkava, kula, utvrda na otočiću uvršten je u UNESCO-ov registar svjetskih spomenika kulture, i s pravom nosi više nadimaka: „UNESCOV biser“ , “kamen ljepote“ ,“grad velikih majstora“, „Radovanov grad“ „mala Venecija“… Iznjedrio je brojne slavne osobe, velikane na svim poljima od povjesničara do književnika, kipara, slikara, glazbenika. Poznat je po svojim stogodišnjim društvima i udrugama, a odnedavno im se pridružila još jedna. Riječ je o Udruzi umirovljenih medicinskih sestara i tehničara, prvoj takvoj osnovanoj u Hrvatskoj.

Jedan događaj, a koji bi to bio nego Međunarodni dan sestrinstva te tri gospođe, bolje rečeno vitalne dame pune energije, motiva, nadahnuća i volje inicijatorice su njezinog osnivanja. To su Rosanda Katić, Mira Matijaš i Lidija Gardijan.

  • Sve je krenulo lani 12. svibnja na Dan sestrinstva kada smo se okupile, nas tridesetak u jednom trogirskom kafiću, željne susreta i druženja jer se nakon umirovljenja neke godinama nisu srele. Dogodila se prava eksplozija emocija koja nas je potaknula da takvo druženje nastavimo. U tom trenutku nismo ni slutile da ćemo osnovati Udrugu, ali nakon nekog vremena to smo shvatile i krenule u „akciju“, kazuje Rosanda Katić koja je na neki način bila ključni okidač zato jer je kako višegodišnja predsjednica KUD-a „Kvadrilja“ već imala iskustva u radu društva.

Dohvatila se gospođa Rose proučavanja potrebne papirologije, sastavljanja Statuta, izrade pečata, pronalaženja prostorija za sastajanje. Dakako, uz nju je bila i Mira. Nekako čudno, ali tako je to možda sudbinski trebalo biti, možda se upleo i Kairosov čuperak, najprije je riješen problem prostora.

Pročelnica gradskog Odjela za drušvene djelatnosti Ruža Kovačević Bilić kazala nam je kako su svi prostori zauzeti te da postoji mogućnost da nas neka već osnovana udruga primi u podstanarstvo. I gle slučajnosti! Srela sam Nevena Domazeta iz Stranke umirovljenika koji nam je ponudio korištenje njihovog prostora u zgradi nekadašnjeg Doma zdravlja ili popularne Malarije u staroj jezgri. Tako je prva „porođajna muka„ uspješno riješena. E, nakon toga trebalo je „napraviti“ Statut. Ali kako kada u registru Udruga RH nije bila niti jedna takva. Budući da sam imala Statut „Kvadrilje“ shvatila sam kako svi oni imaju neke iste pravne temelje, samo da se trebaju razraditi djelatnosti. Sjele smo ja, Mira i Lidija i temeljito analizirale kako ćemo ih osmisliti, čime ćemo se mi to konkretno baviti. U tome nam je pravnu pomoć pružila Neda Režić iz Županijskog ureda u Trogiru. I tako se „rodio“ naš Statut, jedinstven u Hrvatskoj u kojemu stoji da će se naša Udruga baviti edukativnim, kreativnim i preventivnim radom Tako je i druga „porođajna muka“ uspješno riješena. Idemo dalje na pečat… Imamo i svoj karakterističan pečat koji je plod naše originalne ideje. Na njemu su prikazane ruke sa simbolom srca. A gdje ćete bolje vjerodostojnosti, pojašnjava Rose razgaljena emocijama.

Doznajemo kako je prvi službeni sastanak Udruge održan 22. veljače ove godine na kojemu je imenovano vodstvo (Rosanda Katić-predsjednica, Vesna Rade njezina zamjenica i Mira Matijaš-tajnica).

Udruga je startala s dvadesetak članica, a trenutačno ih broji 44, koje imaju bogatog iskustva u svim područjima medicine: interne, školske, kirurgije, oftamologije, hitne pomoći, staračkih domova… Imaju i medicinsku sestru koja predaje u Splitu u školi.

Izbrojile smo kako smo nas 44 s prosječnim radnim stažem od 30 godina sakupile 1320 godina rada u zdravstvu, dakle rada i znanja koje smo spremne podijeliti našim građanima i svima kojima je to potrebno iako smo u mirovini. Volje imamo na pretek. Naše aktivnosti su vrlo ambiciozne. Naše sestre ovisno o njihovoj specijalizaciji gdje su radile pista će edukativne članke, održavat će predavanja i savjetovanja za rad s različitim skupinama. Udruga će organizirati predavanja liječnika specijalista, onih obiteljske medicine, kako za građane tako i za zdravstvene djelatnike, surađivat će sa srodnim organizacijama kao što su Udruga tjelesnih invalida „TOMS“, Centrom za socijalnu skrb. Osim toga sudjelovat ćemo u akcijama za zdravi okoliš, nabrojila je naša sugovornica Mira Matijaš, „najfriškija“ umirovljenica koja je u mirovinu otišla sa 43 godine radnog staža i napravila u trogirskom Domu zdravlja veliku feštu za oproštaj.

  • Evo, nas mi smo pružile naše ruke i srce kako stoji na pečatu, poručuje Mira koja se sa sjetom prisjetila nekih davnih dana kada se medicinska sestra cijenila, dok su danas rekla je neka druga vremena kada su nažalost degradirane i potplaćene zbog čega su prisiljene napuštati svoju zemlju i odlaziti u potragu za boljim kruhom vani.

Gospođa Rosanda, u Domu zdravlja Trogir zaposlila se davne 1965. godine. Bila je deset godina glavna medicinska sestra, a građani joj još i danas prilaze na ulici s poštovanjem i pitaju za savjet.

  • Medicinske sestre su stup zdravstva. Može se reći da one uistinu jesu vizija budućnosti zdravstvene djelatnosti. Nema ni jedne zdravstvene ustanove u kojoj pacijent ne ostvari prvi i zadnji kontakt s njima. Osnivanjem naše Udruge želimo između ostalog i istaknuti važnost sestrinstva te doprinijeti da medicinske sestre budu još snažnije, otpornije se nositi s izazovima današnjeg vremena, zaključila je gospođa Rose.

Podsjetimo, adresa Udruge je Hrvatsko proljeće br.1. Srijedom od 17 do 18 sati građani mogu potražiti savjet u njezinim prostorijama u zgradi u kojoj se pedesetih godina prošlog stoljeća nalazio trogirski Dom zdravlja. Kažu neki simbolično: “Umirovljene medicinske sestre vratile su se svojim korijenima!“.

Gordana Dragan

ZADNJE OBJAVE