20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROBNOVA STAROG ČIOVSKOG MOSTA IDE PO PREDVIĐENOM PLANU

OBNOVA STAROG ČIOVSKOG MOSTA IDE PO PREDVIĐENOM PLANU

Radovi na obnovi starog pokretnog čiovskog mosta započeti 21. rujna prošle godine idu svojim tijekom u skladu s predviđenim rokovima, čak su neki poslovi i ranije završeni, kazao je zadovoljan time trogirski gradonačelnik Ante Bilić. Da je to tako potvrdili su i u Hrvatskim cestama koje su nositelj te investicije vrijedne 20,2 milijuna kuna (bez PDV-a) osiguranih iz njihovog proračuna. Ugovoreni rok završetka radova je osam mjeseci, do 21. lipnja ove godine. Očekuje se da će most biti osposobljen za pješačku i prometnu komunikaciju krajem svibnja. Preostali “sitni poslovi” neće utjecati na odvijanje prometa preko njega tvrde iz HC-a.

Doznajemo kako je do sada izvršena demontaža središnjeg čeličnog pokretnog rasponskog sklopa koji je otpremljen na utvrđivanje defektaže i obnovu u pogon “Radež “d.d. u Blatu na Korčuli. U narednom periodu na gradilištu se vrši sanacija nosivih armirano – betonskih elemenata konstrukcije, kao i kamene obloge pročelja.

Taj zahtjevan posao povjeren je splitskoj tvrtki “Spegra” d.o.o., a iz HC-a pojašnjavaju kako je podijeljen u tri ključne faze. U prvoj je planirana demontaža i obnova čeličnog pokretnog rasponskog sklopa, drugoj sanacija nosivih armiranobetonskih elemenata i ugradnja nove strojarske i hidraulične opreme, a u trećoj montaža obnovljenog čeličnog pokretnog rasponskog sklopa, izrada novih armiranobetonskih elemenata kolničke konstrukcije te izrada asfaltnog zastora.

Da izjave kako svi do sada izvršeni radovi napreduju predviđenom dinamikom “drži vodu” potvrđuje svakodnevna slika na gradilištu, pa čak i za nepovoljnih vremenskih prilika poput kiše kada se strojevi i druga mehanizacija ne gase, u što smo se i sami uvjerili. U prosjeku dvadesetak radnika različitih kvalifikacija od strojara, zidara, tesara, armirača može se vidjeti kako predano obavljaju svoje zadaće od ranih jutarnjih sati do kasnih poslijepodnevnih. Nije rijetkost da građani zastaju i promatraju ih došaptavajući se kako su dobro organizirani, a ponekima posebno posjetiteljima koji navrate u Trogir cjelokupno to gradilište na moru nadomak UNESCO-ove povijesne jezgre izuzetno je zanimljivo zbog čega zaslužuje i fotografiju.

Stari čiovski most izgrađen je 1962.,a svečano otvoren 1963. Otvarao se sve do početka osamdesetih, a potom prestao. Starije generacije s nostalgijom se sjećaju visoko u zrak podignute dvodijelne kolničke konstrukcije i željezne ograde iza koje su čekali na prolaz dok se ona ne spusti. Istodobno u rascjepu morem su prolazili trajekti za otoke Drvenik Veliki i Mali te ostala plovila. Stoga neizmjerno raduje saznanje da će ih po završetku obnove ta slika otvorenog mosta povremeno vratiti u prošlost.

Gabariti novog mosta biti će jednaki postojećem dok će se njegova vizura unaprijediti ugradnjom dekorativne linijske led rasvjete unutar zaštitne pješačke ograde kao i u izvanjskom pogledu na njega. Armiranobetonski elementi obnovit će se ugradnjom visokokvalitetnih mortova i nove armature. Sanacija je projektirana da izdrži promet motornih vozila te pješaka.

Prema izjavi odgovornih u HC do sada najzahtjevniji posao na gradilištu bio je demontaža čeličnog rasponskog pokretnog sklopa.

  • Nismo posjedovali detaljne informacije o masi čelične konstrukcije, kao ni točnu poziciju težišta. Stoga su naknadno izrađene precizne kalkulacije na temelju kojih su projektirani i potrebni prihvati na čeličnu konstrukciju. Demontažu nije bilo moguće vršiti s kopna zbog velike udaljenosti konstrukcije kao i mase koja prelazi 110t. Zato je izvođač radova dopremio plovnu dizalicu i baržu s kojima je na kraju ona uspješno izvršena.

Suradnju i komunikaciju s čelnicima Grada Trogira u HC su ocijenili odličnom i profesionalnom. Podsjetili su kako Grad sufinancira troškove privremene brodske linije za vrijeme izvođenja radova između čiovske i gradske rive u 50 postotnom iznosu, kako bi maksimalno ublažili poteškoće povezanosti lokalnog stanovništva s otoka na kopno.

GORDANA DRAGAN

Foto: Grad Trogir

ZADNJE OBJAVE