38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRNEMA TE GREŠKE U ARHITEKTURI KOJU HORTIKULTURA NE MOŽE POPRAVITI!

NEMA TE GREŠKE U ARHITEKTURI KOJU HORTIKULTURA NE MOŽE POPRAVITI!

Turistička zajednica grada Trogira danas je u gradskom salonu organizirala dodjelu nagrada građanima čije okućnice i balkoni su proglašeni najljepšim u ovoj godini. Taj projekt TZ je potaknula kako bi građane motivirala na uređenje vlastitih okućnica i očuvanje okoliša, te kako bi se doprinijelo zelenijem i ljepšem mjestu za život uz nezaobilaznu promociju Trogira kao turističke destinacije. Na natječaj koji je bio objavljen još u ožujku i to simbolično na prvi dan proljeća prijavilo se dvadesetak građana. Dobitnike iz svake pojedine kategorije za prva dva mjesta izabralo je Povjerenstvo, a za treće mjesto birala je publika putem društvenih mreža.

Povjerenstvo su činili: Marin Piveta, direktor TZ, Jasna Popović, pročelnica Konzervatorskog odjela Trogir, Viktor Novak, zamjenik gradonačelnika, Nikolina Tomaš, rukovoditeljica Sektora održavanja javnih površina pri „Trogir holdingu“ te arhitektica Mihaela Milat.

Nagrade su novčane. Za prvo mjesto iznose 700 eura, drugo 500 eura i treće 300 eura.

U kategoriji najljepšeg balkona i prozora prema ocjeni Povjerenstva prvo mjesto pripalo je Juliji Radović, a drugo Mariji Berket. Najljepši vrt i okućnicu odnjegovala je Dinka Borjan koja je prva, a Ana Betica Restović je druga u toj kategoriji. Građani su svojim glasovanjem na društvenim mrežama odlučili da je najljepši balkon ukrašen cvijećem dr. Valentine Vukman, a okućnica Marijane Stipčić u trogirskoj povijesnoj jezgri.

Dobitnicama nagrada najprije je čestitao Marin Piveta, direktor TZ kazavši kako su one promotorice Trogira, UNESCO-ovog grada prepoznatog diljem svijeta po bogatstvu kulturno povijesne baštine, te da vjeruje kako će u bliskoj budućnosti biti prepoznat i po hortikulturnom uređenju.

  • Nema te greške u arhitekturi koju hortikultura ne može pokriti ili skriti mudro je kazala pročelnica Popović, pridruživši se čestitkama. Podsjetila je kako Grad Trogir mnogo ulaže u sadnju stabala i kako se projekt „Zelenog grada“ realizira u suradnji s Konzervatorskim odjelom.
  • U budućnosti se nadamo zelenoj šetnici od trajektne luke na Solinama do Briga. Ono što je Marjan za Split nama trenutačno nedostaje, to su ta pluća grada. No, vjerujem kako ćemo tu buduću viziju zelenog grada podijeliti upravo s vama, poručila je.

Nikolina Tomaš, podsjetila je koliko truda radnici Holdinga ulažu u održavanje zelenih površina, navodnjavanje i tome slično. Kao mag.ing.agr. istaknula je koliko je važno voditi računa o očuvanju okoliša, a želja joj je veli da Trogir postane centar cvita.

Razgovarajući o projektu izbora najljepše okućnice i balkona bilo je prijedloga da se proširi s još nekim kategorijama i možda manifestacija ranije održi.

Dodjela nagrada dakako prošla je u čakuli dobitnica o održavanju i njegovanju cvijeća što kako su se složile nije bašlagan „posao“ Treba ga raditi najprije s puno ljubavi i strpljenja, istaknule su. Prvonagrađena Julija Radović kazala je kako cijet ima svoju draž u bilo kakvom stanju, pa čak i kada je suh i ponovno počne cvijetati. Marijana Stipčić, apelirala je na Popović da Konzervatorski odjel spriječi postavljanje kako je kazala pitara s umjetnim cvijećem  u povijesnoj jezgri čemu ugostitelji u posljednje vrijeme u svojim objektima pribjegavaju.

  • Bolje ništa nego umjetno, mišljenja je Stipčić. Popović je predložila da se dogodine prije raspisivanja natječaja održi predavanje s ugostiteljima o toj temi.

Na kraju dodjele nagrada obratila se Dinka Borjan koja ima najljepši vrt i okućnicu kazavši kako je njezina živica od šimšira stara više od 4 desetljeća. Pasionirana je ljubiteljica cvijeća i općenito biljaka kojih je rekla je prepun njezin vrt, a neke je nabavila čak i na sajmovima izvan granica „Lijepe naše“.

Dinka svoju strast prema cvijeću pretočila je i u stihove koje je svima pročitala  i zaradila srdačan pljesak.

  • Trogir nam je biser Hrvatske. Ne moraš živjeti u njemu, ali taj grad se mora voljeti. Treba mlade učiti tome, a ja to sa svojim unukama radim svakodnevno, kazala je.

GORDANA DRAGAN

Foto: TZ Trogir

ZADNJE OBJAVE