17 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRMještani Planog: Ne treba nam i 13. kamenolom na par stotina metara...

Mještani Planog: Ne treba nam i 13. kamenolom na par stotina metara od kuća, već se tresemo i gušimo u prašini!

Kalifornijski vlasnik velike dalmatinske tvrtke već na početku rada navukao bijes mještana

Zaštita okoliša još uvijek nekako ostaje samo mrtvo slovo na papiru, pa je i nova peticija stanovnika Planog kod Trogira tek jedan u nizu pokušaja kako pomiriti gospodarske aktivnosti i pravo na zdrav život.

Život bez zagađenog zraka i u očuvanom okolišu. Upravo to traže, žele i sanjaju mještani sjeveroistočnog ruba trogirskog područja, kojima sada “prijeti” otvaranje još jednog kamenoloma u neposrednoj blizini njihovih obiteljskih domova.

Prema njihovim riječima, svaka nova “kava” rezultira prašinom tijekom eksploatacije kamena i bušenja brda, pa i velikom bukom zbog kamiona koji prevoze tone i tone sirovine, a na kraju i uništavanjem lokalnih cesta zbog prolaza tih istih teških vozila. Uz svakodnevnu detonaciju prilikom miniranja na eksploatacijskim poljima.

Umjesto mirnog života u prirodnom okruženju, mještanima su “susjedi” nesnosna buka i prašina koja ulazi u sve pore života. Kvaliteta svakodnevice im polako, ali sigurno gubi na vrijednosti, jer je riječ o okruženju koje je zapravo industrijska zona, a ne stambeno naselje.

– Potpišite peticiju, ne želimo i trinaesti kamenolom u susjedstvu – glavna je poruka inicijative koja se širi društvenim mrežama, a sve nakon objave Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da je Studija o utjecaju na okoliš eksploatacije arhitektonsko-građevnog kamena kao primarne sirovine i tehničko-građevnog kamena kao sekundarne sirovine na budućem eksploatacijskom polju Plano prije nepunih mjesec dana upućena na javnu raspravu.

Slijedila je prezentacija projekta u gradskoj vijećnici u Trogiru, gdje su izrađivači plana kojim se na brdu Bovan, smještenom zapadno od mjesta, dopušta otvaranje još jednog kamenoloma pojašnjavali ljutitim i ogorčenim građanima kako, eto, ima još prostora za “bužanje” brda. Premda Plano već ima 12 aktivnih polja.

I Županija je na svojim stranicama dala obavijest kako do 27. siječnja svi svoje primjedbe, mišljenja i prijedloge u sklopu javne rasprave o budućem kamenolomu mogu slati na e-mail adresu: mladen.perisic@dalmacija.hr ili poštom na adresu Upravni odjel za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu, Domovinskog rata 2, 21000 Split.

Kako doznajemo, novi kamenolom oformio bi se u aranžmanu “Jadrankamena”, bračkoga kamenoklesarskog diva, kojeg je nakon duge stečajne kalvarije prije nepunih godinu dana preuzela kalifornijska tvrtka u vlasništvu Mile Grbića, iseljenika podrijetlom iz Privlake kod Zadra. Riječ je o zahvatu na površini od čak 23 hektara, i to na rok do 31. prosinca 2039. godine.

Potencijalni koncesionar već je dobio potvrdu Ministarstva gospodarstva da vađenjem mineralnih sirovina neće ugrožavati ekološku mrežu. Ocijenjeno je da nema bojazni za ptice, druge životinje, stabla, biljke…

Što se biti, koliko će građana potpisati peticiju, koliko uopće taj aktivizam može zaustaviti plan poduzetnika i novac koji im osigurava dozvole, vidjet ćemo uskoro. Javna rasprava se nastavlja.

Foto: Ante Čizmić/Cropix

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE