12 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRMinistar Štromar na radnom sastanku u Trogiru: dogovorena gradnja POS-ovih stanova

Ministar Štromar na radnom sastanku u Trogiru: dogovorena gradnja POS-ovih stanova

„Mladi ljudi posebno ovdje na obali trebaju imati riješeno stambeno pitanje. Ako se ono riješi onda ostaju u svom gradu, a ukoliko ne odlaze vani.“ Riječi su to  Predraga  Štromara, ministra graditeljstva i prostornog uređenja koji je na poziv trogirskih čelnika jučer boravio u radnom posjetu UNESCO-ovu gradu, a čija glavna tema razgovora je bila izgradnja POS-ovih stanova.

-Moje ministarstvo preko dva modela rješava takva pitanja. Prvi način su subvencionirani krediti za koje će natječaj biti ponovno pokrenut u rujnu. Prošle godine je bilo izuzetno puno zainteresiranih, pa smo odlučili izmijeniti Zakon i omogućiti još tri natječaja u iduće tri godine. Mogu reći kako se u ovih šest mjeseci otkako se koriste subvencionirani krediti te kupuju stanovi i kuće u tim obiteljima rodilo više od 200 djece nastavio je ministar Štromar, obrativši se novinarima nakon za javnost  zatvorenog  sastanka s gradonačelnikom Antom Bilićem i njegovim zamjenicima Ružom Kovačević Bilić i Viktorom Novakom.

Pohvalio je njihovu inicijativu da se pokrene taj projekt kazavši kako se u Trogiru puno radi i kako mladi tim Ante, Ruža i Viktor  imaju nove ideje  pa tako i za gradnju spomenutih stanova za koju je bitna sinergija države i lokalne zajednice.

-Ministarstvo graditeljstva s APN-om odradit će sve ono što se dogovorilo i pripremilo kako bi u Trogiru već za godinu – dvije bilo izgrađeno čak stotinjak stanova za mlade obitelji. Imamo jednu lokaciju za koju još čekamo imovinsko  pravno rješenje,  te još jednu novu lokaciju koju mi  je predstavio gradonačelnik. Radi se o projektu POS Plano gdje već postoji infrastruktura, gdje je zemljište osigurano i idemo raditi počevši od projektiranja,  a onda  izgradnje POS-ovih stanova, zaključio je ministar Štromar.

-Stambena zgrada ovakvog tipa desetljećima nije izgrađena u Trogiru. Prije nekoliko godina provedena je anketa o interesu za tim projektom na koju se javilo više od stotinu obitelji. Nažalost, na lokaciji  u Naselju (bivša  škverska zgrada)  nisu  riješeni imovinsko pravni odnosi i projekt je stao. Imajući na umu veliki interes mladih  te u namjeri da ih zadržimo u rodnom gradu odlučili smo priču o POS-ovim stanovima dovršiti uz pomoć spomenutog ministarstva kazao je gradonačelnik Bilić i podsjetio na alternativnu lokaciju za tu namjenu u Planom  gdje Grad ima svoju parcelu od 10 000 kvadrata koju je spreman staviti u funkciju. Na njoj bi trebalo  izgraditi pristupnu cestu dugo stotinjak  metara.

Od pročelnika za društvene djelatnosti Frane Žižka koji je bio uključen u taj projekt još 2013. godine kada je  26. rujna prvi put provedena anketa, odnosno javni poziv za prijavu zainteresiranih građana doznajemo kako su na adresu Grada tada stigle 102 prijave.

-Zbog već spomenutih razloga – neriješenih imovinsko pravnih odnosa sa zgradom u Naselju  stalo se s projektom. Ta zgrada je u vlasništvu RH i oni rješavaju papire. No, postoji alternativna lokacija – gradsko zemljište u Planom. Već je pokrenuta procedura ishođenja lokacijske dozvole za pristupnu cestu te je u izradi parcelizacija zemljišta koja će se nastaviti nakon ljeta. I jedno i drugo trebalo bi biti gotovo do kraja godine. Do kraja mjeseca Grad će ponoviti javni poziv da vidimo je li broj od 102-oje zainteresiranih još uvijek toliki ili je možda veći, pojasnio je Žižak. 

Dodao je kako će se anketni upitnik objaviti na stranici Grada na kojoj će se nalaziti i sve važne  informacije  vezane za taj projekt.

ZADNJE OBJAVE