19 C
Trogir
Utorak, 27 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRJuvenes Translatores : Učenica SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin Dea Šimat nagrađena...

Juvenes Translatores : Učenica SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin Dea Šimat nagrađena za najbolji prijevod u Hrvatskoj

Natjecanje za odabir najboljih mladih prevoditelja u Europskoj uniji koje svake godine organizira Europska komisija Juvenes Translatores  održano je u studenome dvanaesti put zaredom, a 4. veljače proglašeni su pobjednici.  

Za svaku članicu birao se jedan pobjednički prijevod, a najbolji prevoditelji kao glavnu nagradu dobili su putovanje u Bruxelles na svečanu dodjelu nagrada. 

Pobjednica iz Hrvatske je Dea Šimat, učenica trećeg razreda hotelijersko-turističkog smjera SSŠ  Blaž Jurjev Trogiranin . Ona je pobijedila u konkurenciji od 51 učenika iz 11 škola u Hrvatskoj, a ukupno je na natjecanju sudjelovalo 3252 učenika iz EU. 

Srednja škola Blaž Jurjev Trogiranin zaslužuje i dodatno priznanje: još je jedna učenica ove škole, Matija Šalov, dobila pohvalnicu za izvrstan prijevod u okviru natjecanja Juvenes Translatores. 

Velike zasluge za takav uspjeh imaju ravnateljica Karmen Sinanović te mentorice natjecatelja, profesorice Silvana Rožić i Marija Balić, te koordinatorica natjecanja profesorica Adriana Čarija.

Nagrade će dobiti ukupno 28 učenika, po jedan iz svake države članice. Oni su pozvani u Bruxelles 4. travnja kako bi im povjerenik Günther H. Oettinger, nadležan za proračun i ljudske resurse, na svečanoj dodjeli uručio nagrade i diplome.

Inače, ovo natjecanje se provodi istovremeno u svim prijavljenim školama u Europskoj uniji, a učeničke prijevode ocjenjuju prevoditelji Europske komisije u Bruxellesu i Luxembourgu. Cilj natjecanja je popularizirati strane jezike i mladima dati priliku da svoje jezične vještine primijene u praksi. 

Hrvatska u natjecanju Juvenes Translatores službeno sudjeluje od svog pristupanja Europskoj uniji 2013. godine.

Dea Šimat prevodila je s engleskog na hrvatski jezik. Do sada je sudjelovala i u školskom natjecanju iz talijanskog jezika i plasirala se na županijsku razinu, a prilikom prijave za Juvenes Translatores dvoumila se između ta dva jezika. 

O svom sudjelovanju na natjecanju kaže: „Odlučila sam se prijaviti na ovo natjecanje zato što je to za mene predstavljalo jedno novo iskustvo i jer uvijek želim testirati svoje znanje. Jako volim učiti strane jezike i mislim da je čovjek to bogatiji što više jezika govori.“

Izvor: ec.europa.eu

Foto: SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin i privatni album

{gallery}dea{/gallery}

ZADNJE OBJAVE