37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAGradsko vijeće raspravljalo o Dobriću i Holdingu

Gradsko vijeće raspravljalo o Dobriću i Holdingu

Tri mjeseca vijećnici oporbene koalicije HDZ-HSP u trogirskom Gradskom vijeću inzistirali su na sazivanju tematske sjednice o stanju i financijskom poslovanju trgovačkog društva Trogir holding d.o.o te Dobrić d.o.o. za prošlu godinu.

Napokon kada je sjednica sazvana (28.studenog) nezadovoljni što je to izvješće bilo uvršteno kao šesta točka dnevnog reda, a prethodila su joj izvješća svih gradskih ustanova (Vrtića, Muzeja, Sveučilišta, Gradske knjižnice i Javne ustanove sportski objekti) desnica je odlučila ne sudjelovati u raspravi o spomenutim tvrtkama već napustiti sjednicu. Obrazloženje je bilo da se ne radi o tematskoj sjednici koju su tražili  samo o  stanju u  te dvije tvrtke već redovitoj sjednici.

– Ovakav oblik pokušaja sazivanja tematske sjednice o problematici holdinga i Dobrića koja je uvrštena kao zadnja točka dnevnog reda ukazuje na to da ili niste ili nemate želje, snage i morala za pozitivnim  promjenama u tom poduzeću kazao je Ivica Baturina (HDZ) i zaključio kako će napustiti vijećnicu kada ta točka dođe na red.

Nakon njihovog odlaska potrebni kvorum činilo je 9 vijećnika vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU i Hrvatski laburisti kojima podršku daje konzervativac Stipe Novak.

Odlazak oporbe gradonačelnik je komentirao riječima kako se očito nisu pripremili za raspravu ili pak u materijalima nisu našli ono što su željeli, a bilo bi kompromitirajuće.

Predsjednik Vijeća Ante Piteša rekao je kako je na njima hoće li ostati ili ne. Ustvrdio je kako se radi o opstrukciji desnice s obzirom da su holding i Dobrić na dnevnom redu i da imaju pravo pitati sve što ih zanima te da uopće nije važno jesu li te točke posebne.

– Mi ćemo podmetnuti leđa i pred građanima odgovarati za ono što se događa u holdingu. Znam samo da neću dozvoliti „rad ispod stola“, rezolutno će Piteša.

Holding prikazao dobit preko 2 milijuna kuna

Prvi je za govornicu izašao Ivan Emer, predsjednik Nadzornog odbora  Trogir holdinga rekavši kako je to tijelo nakon promjene vlasti  konstituirano početkom srpnja prošle godine te kako je održano 12 sjednica. Složio se da bi se bar jedan put godišnje na Vijeću trebalo raspravljati o poslovanju toga gradskog komunalnog poduzeća. Nakon što je NO „pročešljao“ potrebnu dokumentaciju rekao je kako je utvrđeno da su neki odjeli u društvu prekapacitirani, odnosno da puno „uzimaju“ kroz plaće a malo doprinose prihodima. Radi se o građevinskom odjelu, pravnom odjelu, radiju dok ostali odjeli uglavnom posluju održivo, dodao je.

-Ustanovljen je poremećaj odnosa u plaćama komunalnih radnika koji imaju koeficijent 1 i koji su nositelji održavanja komunalnog reda u gradu te onih administrativnih čiji je i do 3,6, što je neprihvatljivo. Utvrđena je i zastarjelost voznog parka, neka vozila su stara više od 14 godina. Na temelju primjedbi građana i djelatnika saznali smo primjerice kako unatoč tome što građevinski odjel ima svoju opremu da se gradnja grobnica davala vanjskim izvođačima, te kako postoje neujednačeni kriteriji glede ugovaranja odvoza smeća s privatnim firmama. NO naložio je Upravi da uočene nepravilnosti riješi kako bi društvo uspješno poslovalo, rekao je Emer pohvalivši inicijativu NO da holding dobije koncesiju za otvaranjem odjela lučkih poslova što se pokazao pun pogodak.

Financijsko stanje u nekoliko proteklih godina bilo je opterećeno ovrhama Dobrića, potraživanjem vjerovnika, blokadom računa od strane Porezne uprave. No, od 2016., do 2018. godine razvidno se stabiliziralo pa je kraj prošle godine društvo prikazalo dobit od 2. 315.470 kuna čime je povećan osnivački kapital na 3.700.000 kuna  ustvrdio je Emer.

Miše:“U holdingu se sve radi transparentno“

Predsjednik Uprave Božidar Miše na početku svoga izlaganja izrazio je sumnju u vjerodostojnost oporbenih vijećnika da saznaju pravo stanje u holdingu kazavši kako se radi o čistoj njihovoj politizaciji bez pokrića, što su potvrdili odlaskom.

-Tri mjeseca sam sa svojim timom pripremao dokumentaciju kako bi dobili pravi odgovor na sva postavljena pitanja i navodne sumnje u „malverzacije“. Na kraju su otišli. U holdingu se sve radi transparentno u skladu sa zakonom i strukom te po moralnim i etičkim  načelima. Vrata uprave u svako doba otvorene su svima koji imaju bilo kakvo pitanje o poslovanju tvrtke, rekao je, apelirajući na predsjednika Vijeća da to i on iznese svim vijećnicima.  Dodao je kako je plan pripajanja Dobrića i holdinga definiran te da će se on realizirati do travnja iduće godine.

– U tijeku je temeljita revizija i holdinga i Dobrića. Financije su stabilizirane rekao je i nabrojio prioritetne zadaće koje se odnose na plansko kadroviranje, organizaciju posla kroz sistem radnih naloga odjeljenja, kao i sveobuhvatni  kontroling u svim odjelima i unutarnje revizije kao nužnog korektiva. Podsjetio je da je aktualna vlast spasila Dobrić jer je prijetila opasnost da njegova imovina ode na bubanj, a time i skoro 60 milijuna kuna vrijedne gradske nekretnine. Nastavio je kako su tijekom nepunih 9 godina Dobriću prijetila 3 stečaja. Ova Uprava i gradska vlast neće dozvoliti bilo kakve protuzakonite radnje unutra društva, i ako netko ima sumnju vezanu za to mogu mi se obratiti, istaknuo je Miše.

USKOK će ispitati nepravilnosti

– Na pitanje predsjednika Vijeća Ante Piteše glede problema na tržnici  rekao je kako su naslijeđeni Ugovori potpisani na rok od  pet godina. Nadalje, kako su na nekoliko njih uočene nepravilnosti čime će se baviti PNUSKOK.

– Napravljena je nova shema štandova, svi tržni prostori vratit će se u potrebne gabarite, a za površine koje odstupaju od njih zakupci će moći potpisati Anekse ugovora. Svi slobodni tržni prostori dodjeljivat će se putem javnih natječaja po jasno utvrđenim kriterijima. Inzistirat ću da se poštuje red na tržnici što moram priznati trenutačno nije tako, zaključio je.

 

ZADNJE OBJAVE