12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRGrad pun pantagana

Grad pun pantagana

Pantagane kako štakore još nazivaju u Dalmaciji „okupirale“ su povijesnu jezgru Trogira.

Zadaju glavobolju građanima i vlasnicima ugostiteljskih objekata na trgu „Sedam palmi“ čak i na onom središnjem ispred katedrale sv. Lovre, ali i u svim ostalim dijelovima sve do Pasika na zapadu stare jezgre. S obzirom da turista koji se odmaraju u Trogiru još ima, ali i onih grupnih koji posredstvom agencija dolaze na kraće izlete, pantagane i nisu baš lijepa reklama za UNESCO-ov grad koji ih privlači zbog svoje bogate spomeničke baštine. Posebno kada se dogodi da strelovito prolete ispred njih dok oni razgledavaju glasovitu katedralu ili pak Radovanov portal na njezinom zapadnom ulazu.

– Sjedio sam na štekatu ispred jednog kafića na trgu „Sedam palmi“ kad sam odjednom ugledao štakora. Bogme, bio je velik skoro kao mačka. Baš mi je bilo neugodno i stisnuo mi se želudac od gađenja, povjerio nam se jedan građanin.

I Gradski radio Trogir nazvala je jedna prodavačica koja radi u dućanu pokraj katedrale te je sva uzrujana tražila pomoć, rekavši kako je jedva spriječila da joj veliki štakor uđe u dućan. Vlasnica apartmana i restorana na već spomenutom trgu „Sedam palmi“ potvrdila nam je kako su pantagane uistinu u posljednje vrijeme tamošnji veliki problem.

– Je, je to vam je istina. U ugostiteljskom objektu do moga konobar po cile dane stoji na vratima i čuva da ne uđu unutra, jer im je jedanput bio ušao pa su imali opsadno stanje cijelu noć dok ga nisu istjerali vani. Kako smo mi zatvorili restoran suprug mi je stavio dasku na vrata kako se  ne bi  provukli unutra. Zvala sam CIAN i pitala  što  trebamo raditi? Rekli su mi da oni više nisu zaduženi za deratizaciju za grad Trogir, te da možemo doći sami po otrov koji stoji 60 kuna i staviti ga na „kritična“ mjesta. Čini mi se da su se oni „raskotili“ ispod podesta postavljenog na podu štekata jednog restorana u čijoj blizini je šahta iz koje oni izlaze, posebno kada su kiše. Dakako, kako ljudi jedu na štekatu, padaju mrvice hrane  sa stolova s kojima se oni hrane i tako ih se nagomilalo jer su „namirisali“ hranu, kazuje naša sugovornica koja nije željela da joj spominjemo ime, kao ni ostali  koji su nam iznijeli ovaj problem.

Predsjednica MO Grad Marijana Stipčić pak tvrdi da pantagana nema ništa više nego do sada. 

– Nisam primijetila da je najezda. Ima ih, ali da je stanje zastrašujuće, baš i nije. Bilo je kišovito vrijeme kada oni „iskaču“iz kanalizacije. To je uobičajena pojava. Nije problem toliko veliki da bi se stvarala panika. Ali da ne bi trebalo koja deratizacija više, zaista bi trebala, kazala je Stipčić.

Zamjenica gradonačelnika Ruža Kovačević Bilić upoznata je s problemom. Rekla je kako imaju Ugovor o provođenju deratizacije s jednom tvrtkom te kako ih se godišnje obavi četiri. U izvanrednim situacijama Grad naruči i više. 

– Evo, zvat ću pročelnika Meštrovića da naruči dodatnu deratizaciju za područje cijele stare jezgre. Naravno, štakori izlaze iz kanalizacijskog sustava koji je jako star i nećemo ih moći potpuno uništiti. Ali,  pojačat ćemo  bar deratizacije, zaključila je Kovačević Bilić.

ZADNJE OBJAVE