Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Dobrila Stella

Dobrila Stella

Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Do trećeg po redu sastanka s čelnicima jedinica lokalne samouprave, koji bi se trebao održati u travnju, župan Blaženko Boban namjerava „optrčati“ još jedan krug po županiji, posjetiti svaki grad i općinu, njih ukupno 55, te na licu mjesta dobiti prave informacije o potrebama stanovnika u lokalnim sredinama.

Pet godina je prošlo od promjene vlasničke strukture i početka restrukturiranja domaćih škverova, među kojima je i Brodotrogir, danas u vlasništvu Kermas energije Danka Končara.

Za nama je još jedna rekordna turisitčka sezona u kojoj su sve destinacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji odradile lavovski posao pridonijevši ukupnoj turističkoj žetvi koja je u svim segmentima poslovanja bila uspješna.

S prvim danom ove godine ukinuta je naplata prolaza kroz tunel  Sveti Ilija što je razveselilo stanovnike šireg makarskog, imotskog  i vrgoračkog područja kao i sve putnike, koji su tunelarinu plaćali dvadeset kuna.

Nakon Brodotrogira i hotela Medene, Kermas energija Danka Konačara postala je vlasnik i istoimenog apartmanskog kompleksa u Segetu Donjem. Za 68,93 posto dionica Apartmana Medena čiji je većinski vlasnik bio Kapitalni fond,  Končarova tvrtka, ujedno i jedini ponuditelj na ovotjednoj javnoj dražbi, izdvojila je 52,7 milijuna kuna.  Apartmanski kompleks, koji se naslanja na susjedno hotelsko zdanje, ima 260 smještajnih jedinica, točnije 1024 postelje, a posluje na razini tri zvjezdice. 

Pozdravljamo najavljena ulaganja kao i činjenicu da se jedna višegodišnja problematična priča ipak privela kraju. Kao sindikat, koji ima svoje članove u obje Končareve tvtke, pozorno ćemo pratiti što će se dalje događati, prije svega kad je u pitanju 48 radnika zaposlenih u  Apartmanima Medena, rekao je za Gradski radio Trogir i Trogirski portal predjednik Sindikata trgovine i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić.

Kaže kako radnici ne bi trebali strahovati za posao jer je stanje na tržištu rada, posebno kad je riječ o turizmu, u debelom minusu. No nikad se ne zna. Najveći poslodavac na trogirskom području vlasnik je i hotela Medena, nekadašnje perjanice dalmatinskog turizma koji se počeo urušavati početkom devedesetih kad su turiste i svjetske jet-setere zamijenili progninici. Već tada je bio zainteresiran i za kupnju susjednih apartmana, no to je tada propalo. Sada je pak uspio, a valja se nadati da će uspjeti osigurati i novac za najavljena ulaganja koja se mjere desetcima milijuna eura. 

-Pozdravljamo najavljena ulaganja jer ona podižu kvalitetu turističke ponude, a to dovodi i do otvaranja radnih mjesta.  Što se tiče apartmana, u taj bi se kompleks uložilo oko 200 milijuna kuna dok bi se u hotel investiralo više od trideset mlijuna eura. No činjenica je da se najvaljena ulaganja još nisu dogodila. Naravno da Končar nema obvezu ispoštovati obećano, ali s obzirom na njegove poslovne akvizicije, vjerujem da će to učiniti, ističe Andrić. 

Ulazak Končara i njegova kapitala u financijskim dubiozama iscrpljenu hotelsku tvrtku nije samo dobrodošlo nego i jedino rješenje koje jamči poslovni uzlet Medene.  Tome treba pridodati i novu akviziciju- susjedne apartmane, zatim  prekrasnu obalu, pa 360 000 metara četvornih turističkog zemljišta s borovom šumom na koje Končar itekao računa. 

Problem je u tome što je vlasnik zemljišta, koje se prostire od apartmanskog kompleksa, postala država koja je taj vrijedan teren dobila na ime duga prema Ministarstvu financija. E sad, da li se država, iako bi time prekršila pravila tržišnog natjecanja,  obvezala da će investitoru, koji uđe u Apatmane Medena, prvome ponuditi zemljište- ne zna se.  

U svakom slučaju, Končar u rukama ima velik turistički potencijal. Nadamo se da će ga najavljenim ulaganjima i aktivirati. 


Strategija razvoja općine Okrug, donesena za mandatno razdoblje do 2020. godine, teška je više od 50 milijuna kuna, a uključuje niz kapitalnih projekata čijom će se provedbom ojačati komunalna i društvena infrastruktura te stvoriti uvjeti za novi turistički iskorak.

Stranica 1 od 38
HomePOLITIKADobrila Stella Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala