Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Na skupštini brodogradilišta Brodotrogir odlučeno je da se 248 milijuna kuna prebaci u drugu tvrtku Danka Končara, većinskog vlasnika Brodotrogira, javlja HRT.
Projekt OŠ Petar Berislavić pod nazivom „Moš ča oš“ se već treću godinu zaredom provodi na području Grada Trogira i Općine Okrug.
Blagdan Sv. Kuzme i Damjana svečano će se obilježiti u Župi Gospe od Anđela u srijedu, 26. rujna. Misno slavlje je u 17.30 sati ispred srednjovjekovne crkvice posvećene dvojici mučenika koji su ostali vjerni svojoj vjeri izdržavši vješanje na križu i kamenovanje. Sveti Kuzma i Damjan bili su ranokršćanski mučenici rođeni u Arabiji, koji su se bavili liječništvom u Egeji (današnji grad Ayas u Turskoj), a zatim u rimskoj provinciji Siriji. Za svoje usluge nisu primali plaću, zbog čega im je nadimak bio anargyroi (bez srebra); ovime su mnoge pridobili na prelazak na kršćansku vjeru. Blagdan sv. Kuzme i Damjana slavi se prema katoličkom kalendaru 26. rujna. Tijekom proganjanja kršćana za vrijeme cara Dioklecijana, Kuzma i Damjan bili su uhićeni naredbom prefekta rimske provincije Kilikije zvanog Lizija, koji je naredio mučenje kako bi ih natjerao da se odreknu kršćanstva. Prema legendi, ostali su vjerni svojoj vjeri izdržavši vješanje na križu i kamenovanje. Konačno su pogubljeni odrubljivanjem glave. Mučeništvo su s njima podijelila i njihova mlađa braća Antim, Leontije i Eprepije. Njihovo najpoznatije čudo bilo je presađivanje noge nedavno preminuloga Etiopljanina pacijentu bijelcu, što je česta tema mnogih slika i iluminacija. Sveti Kuzma i Damjan smatraju se zaštitnicima liječnika i kirurga,…
Grad Trogir raspisao je natječaj za izbor izvođača radova na uređenju trga ispred gradske ribarnice.
HomeTROGIR Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala