Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

 24. Edukativna muzejska akcija koju u povodu Međunarodnog dana muzeja organizira Hrvatsko muzejsko društvo ove će se godine od 18. travnja do 18. svibnja odvijati pod temom (pre)hrana. Mmmmm... već miriše na dobro!
Ove srijede, 10. travnja, u Gradskoj knjižnici Trogir predstavljena je najnovija zbirka čakavske poezije Dunje Kalilić „Jarpica riči“, Dunjin 25. objavljeni naslov.Dunja Kalilić je trogirska i splitska književnica, dugogodišnja članica Društva hrvatskih književnika, zastupljena u mnogim antologijama. Osim što puno i uspješno piše za odrasle i djecu na standardnom jeziku, piše i na čakavici, a njena „Jarpica riči“ postala je nadahnuće za prvi susret mladih čakavaca dvaju susjednih gradova i baštinika sličnih tradicija. Tako su knjigu predstavili oni kojima je i namijenjena – učenici Osnovne škole Lučac iz Splita, a svoj obol događanju dali su mladi trogirske Osnovne škole Petra Berislavića, predstavivši svojim radovima trogirsku cakavicu. Susreta ne bi bilo bez upornog rada njihovih mentorica Nikice Sikirice i Ane Zelalije. Gradska knjižnica Trogir, kao organizator ovakvog prvog susreta mladih čakavaca, nastojat će da ovakvi susreti postanu tradicija, sa željom očuvanja trogirske cakavice, autohtonog izričaja kojeg treba oteti zaboravu. Uz podršku i ljubav prema korijenima kakve nalazimo kod Dunje Kalilić, ali i svih trogirskih autora i mladih naraštaja, ne sumnjamo da će ideja zaživjeti. Izvor: Gradska knjižnica Trogir
Knjiga uspomena Vlade Vurušića na odrastanje u Trogiru u šezdesetima i sedamdesetima predstavljena je ovu srijedu u Galeriji Cate Dujišin Ribar u okviru 8. FESeTemane trogirskoga libra.
Tradicionalni festival trogirskih autora, izdavača i knjiga s trogirskim temama - FESeTemana trogirskoga libra održavat će se u atriju Muzeja grada Trogira od 10. do 17. travnja 2019.
HomeKULTURA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala