Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 19 Siječanj 2018 11:11

Akcija u prometu

Na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske u cilju održavanja i podizanja razine sigurnosti cestovnog prometa u petak 19. siječnja od 12 do 18 sati provesti će se akcija u prometu u smislu kontrole poštivanja propisa vezanih za alkohol, korištenje sigurnosnih pojaseva korištenje mobitela i poštivanje ograničenja brzine, odnosno propisa čije kršenje uzrokuje najteža stradavanja.
Ministarstvo zdravstva pokrenulo postupak protiv splitskog 'Vodovoda i kanalizacije'!
Visoke temperature i vlažnost koje vladaju u dosadašnjem dijelu zime drže na mukama gotovo sve koji su obavili kolinje, od Dalmacije do Slavonije. Posebno su na mukama svi na području Cetinske krajine koji su obavili kolinje na tradicionalni način, bez pomoći tehnologije.
Povodom informacija o trajanju epidemije ospica u Srbiji (od listopada 2017. do 5. siječnja 2018. oboljelo je 808 osoba, a dvije su preminule od komplikacija bolesti), te o boravku znatnog broja hrvatskih građana na dočeku nove godine, upozoravamo vas na povećani rizik za unos virusa ospica, te mogućnost obolijevanja necijepljene, neimune djece, kao i rizik za pojavu epidemije među lošije procijepljenom malom djecom u našoj Županiji, osobito na širem području Splita.Stoga vas podsijećamo na specifičnu mjeru prevencije od ospica – MRP cijepljenje, te javljanje izabranom liječniku (pedijatru, školskom, obiteljskom doktoru; epidemiologu-ako je u pitanju odrasla osoba) koji će provesti predviđenu potrebitu zaštitu. Više o ospicama: Ospice ili Morbili Visoko zarazna osipna bolest, koja se prije uvođenja cijepljenja javljala u epidemijama, s velikim brojem oboljelih, najčešće kod male djece. Za zaraznost ili kontagioznost bolesti govori podatak da će jedan bolesnik u čekaonici od 10 necijepljenih osoba zaraziti njih 9, što je infekcija neimunih do 90 %. Također, prostorija u kojoj je boravilo bolesno dijete, može biti zarazna još i do 2 sata za drugu necijepljenu djecu i neimune roditelje. Od ulaska virusa u organizam, pa do pojave prvih simptoma bolesti, najčešće prođe od 10 do 12 dana, najkraće 7, najduže 18,…
HomeŽUPANIJA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala