Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

U okviru projekta "Trogirska kamena enciklopedija - zidinegrada, čuvari baštine i zalog budućnosti", u tvrđavi Kamerlengo započela su arheološka istraživanja koja će omogućiti valorizaciju i što bolju prezentaciju ove gotovo 600-godišnjakinje.
Nakon što je turski brod Haksa imao havariju kod otoka Jabuka (i jednu kod Drvenika), dotegljen je i privezan uz Brodotrogirovu opremnu obalu gdje će u narednim danima biti saniran uzrok zbog kojeg je došlo do prodora mora u strojarnicu. Brod je u našu luku dotegljen uz pomoć dva Brodospasova remorkera te u pratnji brodova Pomorske policije i Lučke kapetanije uz svesrdnu pomoć vatrogasaca koji su za vrijeme tegljenja ispumpavali more iz strojarnice, održavajući ga na površini. Nakon izvida naših stručnjaka pristupit će se sanaciji nastale štete i pripremanju broda za daljnju plovidbu. Naime radi se o brodu dugom 86 m , širokom 14 m. Natovaren je magnezitom i u tankovima ima oko 70 t nafte i maziva. Više o dolasku i prihvatu broda u Brodotrogirovu luku možete pogledati u foto galeriji na linku: brodotrogir.hr
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u prigodi Dana državnosti odlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz područja društvenih i humanističkih djelatnosti.
U gradskom salonu Grada Trogira gradonačelnik Ante Bilić ugostio je Klapu Trogir, povodom odluke predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović o dodjeli Povelje Republike Hrvatske Klapi Trogir za osobit doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme tijekom iznimno uspješnog dugogodišnjeg kontinuiranog djelovanja, a osobito zbog besprijekornog glazbenog izričaja i umjetničke sugestivnosti u izvođenju pjesama te promocije klapskog pjevanja u Republici Hrvatskoj.
HomeTROGIR Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala