Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Povodom informacija o trajanju epidemije ospica u Srbiji (od listopada 2017. do 5. siječnja 2018. oboljelo je 808 osoba, a dvije su preminule od komplikacija bolesti), te o boravku znatnog broja hrvatskih građana na dočeku nove godine, upozoravamo vas na povećani rizik za unos virusa ospica, te mogućnost obolijevanja necijepljene, neimune djece, kao i rizik za pojavu epidemije među lošije procijepljenom malom djecom u našoj Županiji, osobito na širem području Splita.Stoga vas podsijećamo na specifičnu mjeru prevencije od ospica – MRP cijepljenje, te javljanje izabranom liječniku (pedijatru, školskom, obiteljskom doktoru; epidemiologu-ako je u pitanju odrasla osoba) koji će provesti predviđenu potrebitu zaštitu. Više o ospicama: Ospice ili Morbili Visoko zarazna osipna bolest, koja se prije uvođenja cijepljenja javljala u epidemijama, s velikim brojem oboljelih, najčešće kod male djece. Za zaraznost ili kontagioznost bolesti govori podatak da će jedan bolesnik u čekaonici od 10 necijepljenih osoba zaraziti njih 9, što je infekcija neimunih do 90 %. Također, prostorija u kojoj je boravilo bolesno dijete, može biti zarazna još i do 2 sata za drugu necijepljenu djecu i neimune roditelje. Od ulaska virusa u organizam, pa do pojave prvih simptoma bolesti, najčešće prođe od 10 do 12 dana, najkraće 7, najduže 18,…
Protekla 2017. godina ostat će upamćena po neslavnoj činjenici da su Hrvatsku mjereno ekonomskom razvijenosti sustigle sve nove članice EU-a osim Bugarske, a i ona nam puše za vratom. Ostat će upamćena po odlasku Hrvata i drugih građana Hrvatske u razvijene zapadnoeuropske zemlje u kojima ima posla i u kojima se od rada može dostojno živjeti.
Četvrtak, 21 Prosinac 2017 10:13

Jaslice u Slatinama

Kao i svake godine, u vrijeme Adventa, posjetili smo našeg Antu Balića koji već 20 godina uređuje jaslice u slatinskoj crkvi.
Od 15. do 17. prosinca predstavnici Savjeta mladih Grada Trogira u sastavu: Ante Škrobica, Nikola Rožić i Dominik Vitezica sudjelovali su na predavanju “Mogućnost financiranja kroz nacionalne i EU fondove” u Belišću, konferenciji “Hrvatska u svijetu od samostalnosti do danas” na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i Izbornoj skupštini Koordinacije savjeta mladih u Hotelu Silver u Osijeku.
HomeŽUPANIJA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala