Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 20 Lipanj 2014 10:07

Izložba: "Očevi nam obdariše ruke”

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Pučka kulturna udruga “Srebrena Marina” u Muzeju grada Trogira otvorit će 24. lipnja 2014. izložbu trojice svojih članova pod nazivom “Očevi nam obdariše ruke”. Svoje radove predstavit će Tomislav Šalov, Emil Mikelić te Neno Matijaš. Otvorenje izložbe održat će se u 20:00 sati.

O IZLOŽBI

U povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja, u narodu zvanog sv. Ivan Svitnjak, PKU “Srebrena Marina” gradu Trogiru poklanja izložbu radova u kamenu i drvu te izložbu maketa povijesnih brodova. U ovom, 11. postavu Udruge izlažu akademski kipar Tomislav Šalov, kipar u drvu – amater Emil Mikelić te modelar – amater Neno Matijaš.

O AUTORIMA

Tomislav Šalov rođen je 3. listopada 1974. u Trogiru. Živi i radi u Dogradama, Marina. Diplomirao je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2011. godine, u klasi prof Nikole Đaje. Član je HULU Split.

Emil Mikelić rođen je 31. siječnja 1961. u Splitu. Umirovljenik je. Kiparstvom u drvu se bavi od 1996. godine. Živi u Marini.

Neno Matijaš rođen je 3. prosinca 1949. u Marini. Po zanimanju je programer projektant, djelatnik je u Brodotrogiru. Brodomodelarstvom se počeo baviti 1973. godine.

“Svaki od autora ima svoj put razvoja umjetničkog izražaja. Njihova djela postavljaju pitanja i sile na razmišljanja. To su djela koja pričaju priču, djela koja komuniciraju vizualnim jezikom - jezikom kojeg autori svaki na svoj način upotrebljavaju i prezentiraju. Doživljaj ugode dalmatinskog krajolika inspirira umjetnike. Krajolik im nudi sve oko sebe i oni mu višestruko uzvraćaju. Duše se sjedinjuju i nastaju osebujne  skulpture i makete.”
iz deplijana izložbe “Očevi nam obdariše ruke”

O UDRUZI „SREBRENA MARINA“

“Mi smo Srebrena, pučka kulturna udruga koja voli i ljubi skroman živalj marinski, modru valu, najmodriju i sivu stinu starog i opjevanog zdanja Marinskog. Taj vremešni biser duboko je u našim srcima. Mi ćemo mu pjevati, slikati ga bojama, prikazati ga u kamenu i drvu i čuvati stihovima. Nitko ga iz naše duše neće iščupati.

Spomen u srcima nosimo i na naše skromne i poštene očeve, pučke pjevače, poete, svirače bisernica, kipare i slikare. Ponosni smo na njih. Hvala im što su nam pjesmu ugradili u uho, što su nam umijećem boja, stiha i dijetla obdarili ruke.

Pozivamo sve vas da nam se pridružite, vi koji znate, možete, želite i hoćete da dio svog “uspavanog mora” u vama, poklonite svima nama oko vas. Ne dozvolite da vaši “jecaji umiru u samoći” jer mi hoćemo “da živimo ponosno i snažno” sa glazbom, pjesmom, stihom i bojama, ali i s druženjem i uvažavanjem.

I živimo tako!”
predsjednik Udruge, mr.sci. Ivan Rinčić

PROGRAM NAKON OTVORENJA IZLOŽBE

U povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja, Udruga će, osim izložbe, gradu Trogiru pokloniti i kulturno-umjetnički i glazbeni program. Nakon otvorenja izložbe u atriju Muzeja grada Trogira, program se nastavlja na Trgu Ivana Pavla II gdje će članovi Udruge, s početkom u 21:00 sat, prikazati tradicionalne marinske običaje u povodu sv. Ivana Svitnjaka: preskakivanje ognja, pranje nogu u maštilu i trljanje nogu mirisnim Ivanovim cvijećem te prizivanje čistoće tijela pjesmom.

Program se nastavlja u 21:30 na cimatoriju, gdje će se održati glazbeno-scenski folklorni koncert na kojem će nastupiti ženska klapa, solisti, dueti i pučki pjevači s glazbom dalmatinskog i starogradskog melosa, izvođači zagorskog plesa uz svirku dipli na mijehu te plesačice i plesači tradicionalnih plesova (Stari splitski plesovi, Ero s onoga svijeta).

HomeKULTURAZapočela 7. FESeTemana trogirskoga libra Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala