Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 16 Lipanj 2014 09:35

Sabor o Sanaderovoj "izdaji"

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Nakon što je u petak donesena pravomoćna presuda protiv Ive Sanadera u slučaju HYPO i INA-MOL, o svemu su odlučili progovoriti i saborski zastupnici. Već na početku zasjedanja stanku je zatražio HNS, a pridružili su mu se SDP, Hrvatski laburisti, Jadranka Kosor i Vesna Škare Ožbolt. Većina njih složila se s predsjednikom Ivom Josipovićem da je Sanader počinio djelo veleizdaje, te su se zapitali što će sada biti s dioničarskim ugovorom.

Prva je stanku u ime HNS-a zatražila Nada Turina Đurić, koja je nakon pauze rekla kako se radi o jednom izuzetno teškom slučaju koji se odrazio na živote građana i politiku u cjelosti.

'Radi se na žalost radi o veleizdaji sa najviše političke pozicije u ovoj državi. Ovo je nažalost i sudski epilog vladavine Hrvatske demokratske zajednice koja je na žalost busajući se u svoju državotvornost stavljajući ruku na srce s drugom rukom duboko posegla u džepove svih građana Republike Hrvatske', kaže HNS-ovka.

Najgore u cijeloj presudi je, kaže Turina Đurić, što se dogodilo u slučaju INA-MOL i što se dogodilo s prepuštanjem upravljačkih prava.

'Danas umjesto investicija i ispravnog vođenja strateške tvrtke imamo nagovještaje da će se zatvarati rafinerija u Sisku i Rijeci, da ćemo potencijalno gubiti radna mjesta. Važno je i dati podršku Vladi koja je s početkom mandata dala do znanja da će se suprotstaviti upravljanju INA-om kako je dogovoreno s bivšim premijerom. Nadam se da će nakon svega biti izrečeno i objavljeno kako treba, da će se pregovorima s MOL-om sve biti transparentno, da ćemo znati na koji način Republika Hrvatska želi dalje nastaviti suradnju sa MOL-om ili možda sa nekom drugom tvrtkom i gdje će se ti interesi Republike Hrvatske sasvim jasno iščitavati', poručila je HNS-ovka.

U ime SDP-a oglasio se Nenad Stazić. 'Vrhovni sud je izrekao pravomoćnu presudu jednom čovjeku, ali ta pravomoćna presuda je na žalost puno više od pravomoćne presude jednom čovjeku za jedno kazneno djelo. Ona je pečat na svjedočanstvo jednoga vremena kako se upravljalo Hrvatskom, kako se 8 godina upravljalo Hrvatskom, tko je i kako davao podršku jednom čovjeku u njegovoj kriminalnoj aktivnosti. Presuđen je samo jedan čovjek, ali on to nije činio sam. Odluke je donosila HDZ-ova Vlada jednoglasno. Nikoga nije bilo u toj Vladi da upozori premijera iz redova HDZ-a i da mu kaže stanite, ne ide tako. Svjedočanstvo je to jedne pogubne političke aktivnosti kakva se Hrvatskoj više ne smije dogoditi', rekao je Stazić, dodavši kako se ono što je Sanader radio s pravom proglašava veleizdajom.

'Ovo jest veleizdaja, nažalost ne samo jednog čovjeka. Neka o tome građani vode brigu kada budu sljedeći put glasali', kazao je Stazić.

'Ako je to čin veleizdaje i ratno profiterstvo, što s INA-om i što s ugovorima. Vlada treba doći pred Sabor i zastupnicima reći što će biti predmet arbitraže. Treba zamrznuti upravljačka prava djelomičnim vlasnicima INA-e dok se arbitraža ne završi. MOL je izgubio vjerodostojnost ako poštujemo odluke suda u RH, a to je Vrhovni sud RH. Dakle, možemo smatrati do okončanja arbitraže da MOL ne može upravljati INA-om jer se dogodio zločin. Taj zločin je potvrđen na Vrhovnom sudu RH', predložio je Branko Vukšić iz Hrvatskih laburista.

Da se na način kako je Sanader vladao upozoravalo i prije, podsjetila je DC-ova Vesna Škare Ožbolt. 'Presuda je okvalificirana kao veleizdaja. Kada se netko na ovaj način igra s intresima hrvatske naftne kompanije, to je izigravanje nacionalnih interesa. Danas imamo pravomoćnu presudu. Ako je ugovor sporni zasnovan na kaznenom djelu, a sada je presuda to rekla da je tako, može li taj ugovor egzistirati? Ni u jednoj zemlji ugovor koji je zasnivan na kaznenom djelu ne vrijedi. U postupku arbitraže taj bi ugovor trebalo staviti sa strane', smatra Škare Ožbolt.

Zatražila je veću aktivnost Vlade u zaštiti nacionalnih interesa, ali i veliku raspravu u Saboru na temu upravljanja INA-om.

Da bi trebalo porazmisliti o razvrgavanju ugovora smatra i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. 'Prije svega očekujemo da se dogodi suspenzija upravljačkih prava, ali sasvim sigurno da Državno odvjetništvo može tražiti i stavljanje ovoga ugovora izvan snage, on je, ponavljam, temeljen na koruptivnom kaznenom djelu', rekla je Kosor.
Izvor:tportal

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 16 Lipanj 2014 09:40
HomePOLITIKA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala