Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 13 Lipanj 2014 07:30

Split 2014. imat će samo "finalnu" večer

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Višednevna se fešta priprema na splitskim Prokurativama na kojima će kao uvertira, 2. srpnja, u duetu nastupiti Oliver Dragojević i pulski virtuoz violončela Stjepan Hauser. Glazbeni duo koji je snimio zajednički album otvara ovogodišnji, 54. po redu Splitski festival, koji ove godine donosi niz novina u programskom i koncepcijskom sadržaju.

Najvažniji dio tog dijela priče je samo jedna natjecateljska večer, “finale” koje će se održati u nedjelju 6. srpnja.

Direkciji festivala na čelu s direktorom Tomom Mrduljašem i Dalmacijakoncertom kao organizatorom, naruku ide što te večeri nema najavljenih nogometnih utakmica. A time bi se epicentar pažnje s Mundijala ležerno mogao usmjeriti prema tradicionalnoj priredbi na Prokurativama.

– Imamo veliku novost, nešto posve drukčije, a odlučili smo se na to i zbog kasnog startanja s festivalskim pripremama. No, to ne znači kako će se ići nauštrb kvalitete. Jedina natjecateljska večer ovogodišnjega Splitskog festivala donosi 24 nove skladbe, pjevat će se uživo, pred velikim festivalskim orkestrom koji će predvoditi maestro Joško Banov. I ove godine idemo s izravnim prijenosom na HTV-u. A ono što mogu najaviti jest puno dobre glazbe i još bolje atmosfere – kaže Mrduljaš.

Pod ‘nadzorom’ HDS-a i HGU-a

S obzirom da nije bilo natječajnog postupka kao standardne dosadašnje procedure, zanimalo nas je kako je obavljen izbor skladbi. Od Mrduljaša doznajemo da je odluku donio festivalski savjet u čijem su se izboru našla poznata imena iz svijeta domaće glazbe; u ime Hrvatske glazbene unije Nikša Bratoš, Ante Pecotić ispred Hrvatskog društva skladatelja, Remi Kazinoti kao producent orkestra i Mrduljaš u funkciji festivalskog direktora. Pod “jurisdikcijom” HDS-a i HGU-a odabrani su tako autori i izvođači, koji će se boriti za ovogodišnji Grand prix.

– To je ta novost, novo ruho splitske fešte. Vrijeme je i za određenu promjenu. Ali nije i jedina, između koncerta iz uvodnog dijela priče i finalke, ima još jedna festivalska večer, u petak 4. srpnja, koja će donijeti Split u jednom drukčijem glazbenom ruhu. Bit će korak u budućnost, kroz 12 obrada starih pjesama u rock verziji i još 12 novih. Bit će to i prilika za mlade snage – kaže Mrduljaš.

Još ponešto kao asa u rukavu krije direktor festivala, primjerice pjevačka imena koja će donijeti finale, protagoniste show programa, izvođače druge večeri, autora scene i njezin izgled, nagovještavajući tek kako će biti vrlo zanimljivo.

Prodaja ulaznica već je krenula u prostorijama direkcije na Prokurativama (Trg Republike 1) te preko internetske prodaje u sustavu Adriaticketa.
Tekst:slobodna dalmacija

HomeZABAVAAnsambl Lado najavljuje spektakularni nastup u Spaladium Areni Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala