Ispiši ovu stranicu
Četvrtak, 12 Lipanj 2014 09:10

Analitičari: Ovo nije rekonstrukcija Vlade

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Odlukom premijera Zorana Milanovića o smjeni ministara zdravlja i obrazovanja najzadovoljniji su, čini se, sindikati koji su se s njima nerijetko sporili. Reagirajući na premijerovu objavu da na mjesto Rajka Ostojića dolazi ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, a na mjesto Željka Jovanovića bivši dekan FER-a Vedran Mornar koalicijski partner HNS nada se kako više neće biti smjena u vladi.

Predsjednik Ivo Josipović očekuje da će novi ministri biti poticaj za dosad ne osobito uspješnu vladu, a za oporbeni HDZ smjene su farsa.

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik županijske organizacije Primorsko-goranske županije (PGŽ) Zlatko Komadina izrazio je žaljenje Milanovićevom odlukom te dodao kako je takva odluka bila očekivana. Komadina je ustvrdio kako premijer ima pravo na smjene, ali ipak smatra kako je odabrao loš trenutak te da su političke implikacije odluke neizbježne. Najavio je kako će o tome razgovarati stranka.

Predsjednik riječke Gradske organizacije SDP-a Vojko Obersnel smatra kako u Milanovićevoj odluci da smijeni ministre Ostojića i Jovanovića nema revanšizma. Žali što Rijeka Milanovićevim odlukama gubi udio u Vladi već treći put. I Obresnel je iznenađen da nije bilo promjena u gospodarskom sektoru.

Karamarko: Neodgovorno je što nije smijenjen nitko iz gospodarskog resora

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko apsurdnim i neodgovornim je ocijenio što premijer Zoran Milanović prilikom rekonstrukcije Vlade nije izmijenio nikoga iz gospodarskog resora. Radi se o kozmetičkom zahvatu s ciljem zavaravanja javnosti da se nešto kvalitetno događa, izjavio je Karamarko. Ocijenio je da je smjena dosadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji je očigledno bio premijerov saveznik, samo farsa, a smjena ministra zdravlja Rajka Ostojića nastavak unutarstranačkih obračuna i čistki u SDP-u.

Karamarko je rekao kako od novih ministara ne očekuje ništa. Na zamolbu novinara da komentira najave Željka Jovanovića, koji će biti saborski zastupnik, da će u Hrvatskom saboru dati sve od sebe da se, kako kaže, zločinačka organizacija ne vrati na vlast, Karamarko je rekao da Jovanović s takvim izjavama najviše govori sam o sebi. O tome bi se, kaže, moglo dugo pričati: tko je sljednik Saveza komunista Hrvatske, tko se nikad nije odrekao komunističkih zločina, tko je bježao iz Sabora 25. lipnja 1991. godine, tko na pravi način nikad nije priznao hrvatsku državu. Možemo o tome pričati .... Rekao je to Karamarko novinarima u Novinarskom domu u Zagrebu, uoči okruglog stola povodom 25. obljetnice utemeljenja HDZ-a.

Analitičari: Ovo nije rekonstrukcija Vlade

Politički analitičari Žarko Puhovski i Anđelko Milardović slažu se da ova rekonstrukcija Vlade neće dovesti ni do kakvih promjena u njezinu radu. Tresla se brda, rodio se miš, to nije rekonstrukcija Vlade, ništa se nije dogodilo i nikakve promjene ne treba očekivati, izjavio je Puhovski za Hinu. Rekao je kako je maknut jedan ministar koji je loš - Jovanović - i jedan koji je pokušavao nešto učiniti - Ostojić, no da to ne upućuje na promjenu smjera Vlade, već je premijeru bilo važno pokrenuti neku akciju prije nego što ode na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazil.

Puhovski je kritičan i prema premijerovu kandidatu za novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru. Ne čini mi se obećavajućim što se za novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta imenuje čovjek izrazito tehnokratskog i antihumanističkog uvjerenja, dugogodišnji favorit ministra Primorca, pa to pokazuje da ne treba očekivati promjene u tom resoru, ocijenio je. Smatra grotesknim što je Vlada danas prihvatila masterplan bolnica na istoj sjednici na kojoj je iz Vlade izbačen ministar koji je taj plan branio.

Analitičaru Anđelku Milardoviću s psihološkog stajališta je zanimljivo što je dosadašnji ministar znanosti i obrazovanja, kao netko tko je u posljednjim previranjima u SDP-u podupirao premijera Milanovića, prošao jednako loše kao i smijenjeni ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je Milanovićev protivnik u stranci.

Svjedočili smo tako smjeni dvojice ministara. Nakon uspješno obavljenog posla Milanović se pakira na Nogometno prvenstvo pa ostali ministri mogu biti bezbrižni i ne moraju strepjeti od smjene do Milanovićeva povratka. A možda ima nade da Milanović ostane u Brazilu gdje ga možemo outsourceati, ironičan je Milardović.

Smatra kako dolazak novih ministara u Vladu neće dovesti do promjena na bolje, jer je premalo vremena do kraja mandata, a radi se o golemim sustavima koji proizvode troškove.
Tekst:Hrt

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 12 Lipanj 2014 09:16

Srodni sadržaj (po oznakama)