Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 03 Lipanj 2014 08:52

Obilježen Dan irisa

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Posljednju subotu u mjesecu svibnju u Hrvatskoj obilježen je Dan irisa. Plavi irisi i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, drugog najčešćeg raka kod osoba oba spola.

Oko 2000 muškaraca i oko 1200 žena svake godine u Hrvatskoj oboli od raka debelog crijeva. Nažalost, kod nas se vrlo malo slučajeva raka otkrije u početnoj fazi kad je bolest izlječiva te stoga većina oboljelih umre. Ministarstvo zdravlja je još 2008. godine pokrenulo Nacionalni program za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Cilj ovoga programa je povećati odaziv pozvanih osoba na preventivno testiranje.

Županijska liga protiv raka – Split u suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije u subotu 31.05.2014. organizirala je javnozdravstvenu akciju u kojoj su se građanima dijelili edukativni letci i plavi irisi.

Stoga Županijska liga protiv raka poziva sve građane na preventivni pregled i preventivno testiranje kako bi na vrijeme otkrili i izlječili rak i ostale bolesti debelog crijeva.

HomeINFORMACIJETrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala