Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 21 Svibanj 2014 08:10

Predstavnici grada Trogira i susjednih općina na komemoraciji u Bleiburgu

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ovogodišnja 69. komemoracija za sve žrtve Bleiburga i Križnih putova održana je u subotu 17. svibnja na Bleiburškom polju.

Program komemoracije, na kojoj se okupilo nekoliko tisuća ljudi, počeo je molitvom na groblju, a nastavljen je procesijom prema Bleiburškom polju.
Misu zadušnicu predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić.
Ova 69. obljetnica pokolja nevinih Hrvata koji su pobijeni na samom polju ili na "Križnim putovima" odvijala se pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije.
Uz predstavnike županije i općina Segeta i Okruga ispred grada Trogira komemoraciji je nazočio zamjenik gradonačelnika Radovan Slade-Šilović i predstavnici HVIDR-e s našeg područja.

Na početku propovijedi biskup Uzinić je podsjetio da se svibanj 1945. u Hrvatskoj pamti kao mjesec pokolja nevinih kojima spomen čuva Bleiburg, a čije su kosti posijane diljem Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja bivše Jugoslavije. Želimo u mislima obići poznate i nepoznate grobnice i grobišta, izgovoriti imena i prezimena o kojima se nije smjelo govoriti ili se govorilo šapatom. Želimo u duhu krenuti njihovim križnim putovima, pridružiti se svima kojima su bez krivnje, bila oduzeta ljudska prava, pogaženo ljudsko dostojanstvo i oduzet život, rekao je biskup. Usporedivši taj svibanj 1945. s današnjim vremenom istaknuo je da je svibanj 2014. obilježen i dramatičnom ekonomskom krizom, velikim brojem nezaposlenih, nezaštićenim radnicima sa slabim plaćama i bez plaća, pogodovanjem stranom kapitalu kojeg svejedno nema... A što reći o našem svibnju 2014. kad su u pitanju branitelji ili najugroženije kategorije stanovništva: umirovljenici, invalidi, stari i bolesni, oni o kojima su se dosad barem povremeno brinule socijalne službe, a koji su našoj "socijalnoj" državi postali preskupi? Ili što reći kad su u pitanju naši mladi, oni koji se školuju i oni koji su školovani, a koje smo u Hrvatskoj ostavili bez perspektive i prisilili da perspektivu, slično kao i bleiburške izbjeglice, traže izvan granica vlastite domovine?, zapitao se biskup.

                                                                                                                                                               Izvor: www.trogir.hr

 

Poslijednja izmjena dana Petak, 23 Svibanj 2014 07:25
HomePOLITIKATrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala