Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 16 Svibanj 2014 09:31

Obilježena 500.obljetnica ustoličenja bana Petra Berislavića

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Svečano obilježavanje 500. obljetnice ustoličenja bana biskupa Petra Berislavića održalo se danas u Katedrali sv. Lovre i Gradskoj Loži.

Ove godine navršava se 500. godina ustoličenja biskupa i bana Petra Berislavića. Ovom značajnom obilježavanju pridružila se i OŠ Petar Berislavić koja ujedno slavi svoj Dan škole. Sve je započelo svetom misom koju je predvodio profesor fra Gabrijel Hrvatin Jurišić uz koncelebraciju župnika fra Nedeljka Jerkana i trogirskog dekana Don Pave Piplice i fra Ferde Jukića uz pratnju mladog župnog zbora Svetog Josipa pod ravnanjem profesorice Ivane Milin.

Nastavak manifestacije se održao u Gradskoj loži u kojoj je školski zbor Petra Berislavića odrecitirao Himnu, nakon čega se ravanteljica škole Gordana Cvitanović obratila i pozdravila sve nazočne u ime škole, fra  Nediljko Jerkan se obratio u ime organizacije, dok su zamjenik gradonačelnika Radovan Slade Šilović i Danka Radić kazali nekoliko prigodnih rječi o banu Petru Berislaviću i njegovoj velikoj važnosti za grad Trogir.

Svečanost se nastavila predavanjem prof. fra Gabrijela Hrvatina Jurišića koji je prepričao život bana Petra Berislavića. Nakon toga položeni su vjenci i zapaljene svijeće ispod spomenika u ime organizacije i OŠ Petar Berislavić.

U zabavnom dijelu programa sudjelovala su djeca Osnovne Škole Petar Berislavić, profesorica Vanja Aranza obračajući se na čakavici te Davor Kostović recitirajući tri pjesme na viniškoj čakavici kao i mnogi drugi koji su upriličili ovu manifestaciju.

Inicijator današnje svečanosti bila je župa sv. Jakova apostola – Trogir, budući je ban Berislavić u crkvici Gospe kraj mora rekao svoju prvu mladu misu, a njima se u organizaciji pridružila i Udruga VELUR – Trogir, dok su suorganizatori: Matica Hrvatska – Trogir, OŠ Petar Berislavić – Trogir.

- Dogodine imamo dvije obljetnice, 540 godina rođenja i 490 godina smrti bana i biskupa Petra Berislavića, što će se također obilježiti na odgovarajući način, jer to je najmanje što možemo napraviti za njega, nakon svega što je on učinio za nas - naglasio je zamjenik gradonačelnika Radovan Slade Šilović.

Poslijednja izmjena dana Petak, 16 Svibanj 2014 09:51
HomeKULTURANoć muzeja u Muzeju grada Trogira - "Ča bi bilo, da je bilo" i "Mystery of History" Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala