Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 13 Siječanj 2020 07:12

ŽEDNO: Svečanost povodom svetog Mavra

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Blagdan svetog Mavra proslavit će se svečano u srednjovjekovnoj crkvici u mjestu Žedno koja nosi naziv po ovom svecu u srijedu, 15. siječnja 2020 godine. 

Misno slavlje u 10:00 sati u crkvici svetog Mavra predvodi don Ante Čurić iz Slatina, dok će u 16:30 sati procesiju s kipom svetog Mavra i misu u župnoj crkvi svetog Ivana Trogirskog predvoditi don Stipe Žuro. Feštu organizira MO Žedno s početkom u 12:00 sati, uz prigodni domjenak u prostoru Udruge sveti Mavar, na adresi: Trg Brce 1. Pozivaju se su svi mještani kao i mještani okolnih mjesta.

Legenda o svetom Mavru

Legenda kaže kako se sveti Mavar u Žednome štuje otkad je njegova slika doplovila u obližnju morsku uvalu Mavaršćica. Arheološki nalazi dokazuju da je sadašnja crkvica sagrađena na srušenoj starohrvatskoj crkvi iz IX. ili X. stoljeća, a zemunica u blizini crkvice svjedoči i o boravku pustinjaka. U tijeku obnove tog sakralnog objekta pronađeno je više grobnica izvan i unutar crkve te nalazi koji ukazuju na višestoljetni sakralni lokalitet.

 

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 13 Siječanj 2020 10:16
HomeTROGIRPrvi dan škole u Trogiru: prvašićima poklon od Grada; učenike i nastavnike posjetila državna tajnica Ministarstava znanosti i obrazovanja Branka Ramljak Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala