Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Četvrtak, 19 Rujan 2019 06:01

Pored niza Biblija iz XIX. stoljeća Trogirani će imati priliku vidjeti ukupno oko 110 jezika i pisama

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru i Župni ured sv. Lovre u Trogiru pozivaju na svečano otvorenje izložbe KIP BIBLIJE – TIJELO JEZIKÂ SA SVIJU KONTINENATA autora i kolekcionara Siniše Vukovića, predsjednika splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika. Otvorenje je večeras, 19. rujna (četvrtak) u 19 sati u crkvi sv. Barbare u Trogiru. U sklopu tog programa, tjedan dana kasnije, 26. rujna (četvrtak) u 19 sati u trogirskoj Gradskoj vijećnici, bit će i predstavljanje Vukovićeva petoknjižja "Čakavski pištular "s prijevodom poslanica Novoga zavjeta na selaški čakavski jezik.

Ovo je već sedmi put da Siniša Vuković izlaže pred publiku dio svoje biblioteke, u kojoj se nalazi gotovo 300 svezaka Svetih pisama sa svih strana svijeta. Trogirani će imati priliku vidjeti sva izdanja dosad objavljena na hrvatskom jeziku, uključujući i zasebno objavljene Nove zavjete ili pojedine knjige iz Staroga zavjeta. 

Treba istaknuti brojne psaltire, među kojima je i gradišćanskohrvatski na čakavštini, te na kajkavštini onaj Antuna Vranića iz 1816. godine iz tzv. “Vrhovčeve Biblije”, koja nikad cjelovito nije tiskana. 

Vuković u privatnoj kolekciji ima i originalni psaltir Andrije Vitaljića iz 1703. (“Istumačenje pisnih Davidovih”), koji će također bit izložen. 

Pored niza Biblija iz XIX. stoljeća bit će ukupno oko 110 jezika i pisama, počevši od hebrejskog, starogrčkog i latinskog preko većine europskih jezika do njih po 20-ak iz Afrike i Azije, a prvi put će pred publiku i Biblija na maorskom jeziku s Novog Zelanda i na katalonskom iz Barcelone. 

O izložbi će govoriti trogirski župnik don Vinko Sanader, predsjednica Ogranka MH Trogir dr. sc. Danka Radić i sam autor. U glazbenom dijelu nastupaju Maja Buble Buličić i Lorena Gaube. 

Izložba ostaje otvorena do 28. rujna.

 

 

 

HomeKULTURAAmerički ansambl New Trinity Baroque nastupio u crkvi sv. Dominika Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala