Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Četvrtak, 24 Travanj 2014 07:37

Vridne ruke obale, zagore i škoja

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Grad Trogir i Turistička zajednica grada Trogira i ove godine, po peti puta, organizira sada već tradicionalnu sajamsku manifestaciju „Vridne ruke obale, zagore i škoja“, koja će se održati u Trogiru od 30. svibnja do 01. lipnja 2014. godine.

Projekt objedinjuje više segmenata: na sajamskom dijelu manifestacije biti će predstavljeni umjetnički zanati, tradicijski obrti i autohtona jela i pića, dok će se u programskom dijelu predstaviti narodni običaji i tradicijski plesovi i glazba.

Predstavljanje tradicijskih obrta održati će se kroz sajamske prezentacije, radionice, razmjenu iskustava i tehnologija te valorizaciju istih kao dijelova nematerijalne kulturne baštine.

Aktivnosti:
-sajamske prezentacije
-radionice
-izložbe
-nastupi folklornih grupa
-prezentacije autohtonih kuhinja sudionika manifestacije
-natjecanja u najboljem suveniru

Na sajmu će se drugu godinu za redom nagrađivati originalnost suvenira. Cilj je poticanje proizvođača na izradu kvalitetnih i originalnih suvenira kojiće biti ocijenjeni od strane ocjenjivačkog suda sastavljenog od predstavnika obrtničke komore te istaknutih likovnih umjetnika i dizajnera.

Suveniri će biti ocjenjivani u sljedećim kategorijama: 1 - Etno suvenir, 2 -Uporabni suvenir i 3 - Umjetnički suvenir, dok će posebna kategorija nagrade biti dodijeljena najbolje uređenom štandu sajma i najboljoj prezentaciji proizvoda.

Manifestacija i ovu godinu posebni značaj pridaje tradicionalnoj trogirskoj slastici - Trogirskom rafiolu, te će drugu godinu za redom biti organizirano natjecanje za prestižnu titulu „Naj trogirskog rafiola“, a njihovu kvalitet u ocjenjivati će stručni žiri sastavljen od poznatih nutricionista i gastronoma.

„Vridne ruke obale, zagore i škoja“ su i kulturno-turistička manifestacija koja kroz sajamske i programske prezentacije, nastupe folklornih društava i prezentacije narodnih nošnji s naglaskom na upotrebu baštine u svakodnevnom životu, ističe bogatstvo nematerijalne kulturne baštine.

Glavni socio-kulturni cilj projekta je očuvanje lokalnih identiteta u današnjim uvjetima sve veće globalizacije.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 24 Travanj 2014 07:55
HomeDOGAĐAJIIzložba: Žene Šibenika ženama Trogira Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala