Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 14 Veljača 2018 12:11

Danas je Čista srijeda ili Pepelnica

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Prvi je dan korizme poznatiji kao Pepelnica ili Čista srijeda. Na današnji dan svećenici vjernicima na čelu pepelom prave znak križa pozivajući ih na pokajanje.

Čista je srijeda ili Pepelnica, dan kojim započinje razdoblje korizme ili četrdesetodnevnice, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, priprave za proslavu Uskrsa.

Korizma je razdoblje pokore i odricanja kojim se kršćani pripremaju zaUskrs, koji se ove godine slavi 1. travnja. U doba korizme vjernici su pozvani postiti, žrtvovati se, moliti i činiti što više milosrdnih djela.

Čista srijeda, uz Veliki petak, jedini je dan u godini kada su post i nemrs obavezni.

Posipanje pepelom

Na blagdan Pepelnice svećenici vjernike posipaju pepelom i tom prilikom izgovaraju riječi: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti" ili "Obratite se i vjerujte Evanđelju!"

Pepeo kojim se posipaju vjernici simbolizira pokoru i poziv katoličkim vjerinicima da razviju duh poniznosti i žrtve. Također, podsjeća ih da je Bog velikodušan i milorsrdan prema onima koji mu se obraćaju pokorna srca.

Pepeo, koji se dobije od grančica palme koje su blagoslovljenje na Cvjetnicu prošle godine, blagoslivlja se svetom vodom i tamjanom. Ljude bi trebao podsjećati na njihovu prolaznost.

Korizmeno vrijeme koje počinje Pepelnicom za katolike je vrijeme razmišljanja o lošim navikama koje bi trebali promijeniti.

Izvor: Dnevnik.hr

 

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeTROGIRDanas je Čista srijeda ili Pepelnica Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala