Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 25 Ožujak 2014 07:54

Vrijedna donacija za Muzej grada Trogira

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Fundus zbirke suvremene umjetnosti Muzeja grada Trogira obogaćen je vrijednim darovanjem. Radi se o brončanoj bisti s likom Krune Quiena koju je Muzeju darovala gđa. Gordana Quien - Belamarić. Vrijednost ove brončane biste posebnog je kulturno-povijesnog i umjetničkog značaja za Trogir zbog Quienove posebne veze s Trogirom.

Iako je rođen u Zadru (1917.), Kruno Quien je zavičajem Trogiranin. Volio je grad u kojem je proveo djetinjstvo i mladost i njemu se uvijek rado vraćao. Trogir ga je inspirirao: o njemu je pisao u svojm stihovima, u Trogir je smještao svoju prozu, Trogir je dokumentirao u scenarijima za filmove...

Quienova novela Kaja, ubit ću te ekranizirana je 1967. godine. Ovaj je igrani film, redatelja Vatroslava Mimice sniman u Trogiru, a smatra se jednim od klasika hrvatske kinematografije. Interesantno je napomenuti kako je nekoliko scena snimljeno u stalnom postavu Muzeja grada Trogira (u salonu u kojem je prikazan period od 16. do 18. stoljeća).

Od 1960 do 1985. napisao je niz scenarija za dokumentarne, kratke ili pak igrane filmove. Neki od njih su Sunt lacrimae rerum (redatelj E. Galić, 1965.), Klesari (E. Galić, 1968.), Crni kišobran (E. Galić, 1969.), Vrata Majstora Radovana (redateljica Lj. Jojić, 1971.), Orgulje i vatrogasci (V. Kljaković, 1973.), Ne naginji se van (B. Žižić, 1977.), Priko sinjeg mora (Lj. Jojić, 1979.)... Ovaj posljednji interesantan je po tome što je to prvi dugometražni film u Hrvatskoj kojeg je režirala žena!

Quien je osim filmskih scenarija i tekstova za filmove pisao prozu, eseje i pjesme. Sa slikarom Hrvojem Šercarom objavio je slikarsko-pjesničku mapu San svetog Ivana Trogirskog. Spomenuta pjesma, Trogirski nokturno, U staroj trogirskoj mlinici, katedrali kruha,  Radovanova vrata, samo su neki od naslova pjesama posvećenih Trogiru. Među ciklusom pjesama Sedam otoka i jedno more svoje je mjesto pronašao otok Čiovo... Za života Quien je objavio dvije zbirke pjesama Rime (1943.) i Kameni grad (1956.), a posmrtno mu je objavljena zbirka Stihovi na starinsku (1992.).

Zbog svega navedenog, očita je vrijednost darovane biste Krune Quiena ne samo za Muzej grada Trogira, nego i za sam grad Trogir - njegovu povijest, kulturu i umjetnost za koju je Kruno Quien kao pjesnik, pripovijedač dramaturg i filmski scenarist  učinio jako puno.

HomeKULTURAVrijedna donacija za Muzej grada Trogira Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala