Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 06 Prosinac 2016 09:33

Za pravi doživljaj Svetog Nikole djeca bi trebala dobiti ovo

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Uz lijepu priču, djeci bi trebalo biti sasvim dovoljno da se razvesele poklonima, ali i da shvate pravo značenje darivanja za Nikolu

SVE ili samo - ovisi kako gledate na materijalno i kako svoju djecu učite o pravim vrijednostima.

Sveti Nikola bio je skroman i pokloni za Svetog Nikolu rijetko su kada bili raskošni kao za primjerice Božić, no ruku na srce - sve je više onih koji će i na sutrašnji dan dobiti zaista svašta. I neće se štedjeti jer djeca zaslužuju. Koliko? To vjerojatno više ovisi o materijalnim mogućnostima nego o stvarnim zaslugama pa će tako i ove godine neko dijete dobiti naranču i slatkiš, a susjed do - puno,puno više. I tu teško da će itko stati na kraj različitostima. 

No dok je Božić već nešto drugačija, raskošnija priča, Sveti Nikola mogao bi, možda bismo trebali reći - trebala bi - biti puno skromnija priča. 

I dok tete u vrtiću i osnovnim školama uče djecu pravim vrijednostima koja se kriju iza Svetog Nikole, i dok se o njemu priča po crkvama i misama, kao skromnom i plemenitom čovjeku - roditelji su najčešće oni koji priču zaborave, pa velikim poklonima izmamljuju osmjeh na lica svoje djece. Ne razmišljajući zapravo da će, malu djecu pogotovo, zapravo najviše razveseliti - bilo što.

A što će drugo biti bolje od poznate simbolike - medenjak za snagu, "zlatni" orah za razvijanje dobrih i misli te jabuka ili naranča kao simbol legende o Nikoli koji je nestašnom i ne pretjerano dobrom dječaku Piku poklonio naranču i unatoč svemu pozvao ga da mu bude prijatelj. Pa je tako i Piko, uz pomoć naranče, shvatio poantu. 

Samo to, uz lijepu priču, djeci bi trebalo biti sasvim dovoljno da se razvesele poklonima, ali i da shvate pravo značenje darivanja za Nikolu.

Izvor: Index.hr

HomeZABAVA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala