Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 10 Ožujak 2014 13:16

Pobožnosti Križnog puta

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U svim gradskim župama tijekom korizme održava se pobožnost Križnog puta. U katedrali svetog Lovre svi vjernici na ovoj pobožnosti mogu sudjelovati svakog petka s početkom u 18 sati, nakon čega slijedi svečana euharistija.

Križni put je inače pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja, a za  svaku se postavljaju  slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sv. Franjo Asiški i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću te je priznata u Katoličkoj Crkvi,Evangelističkoj Crkvi i u još nekim protestantskim Crkvama.

Inače, u katedrali sv. Lovre svaki četvrtak se slavi sveta misa za obitelj s početkom u 19 sati, nakon čega je klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom s molitvama za obitelj. Također svakog četvrtka u 20 sati, u vjeronaučnoj dvorani se održavaju Kateheze za odrasle.

HomeDOGAĐAJIIvana Rinčić Mamut Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala