Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Četvrtak, 20 Listopad 2016 13:19

Udruga Moj otok u Trogiru: Zamijenite azbestne krovove i fasade

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Iako je Hrvatska još prije deset godina potpisala direktivu Europske unije o zabrani upotrebe, proizvodnje i stavljanja na tržište bilo čega što u sebi sadrži azbest, „tihi ubojica“ još uvijek prijeti zdravlju ljudi i okoliša.

Istina, riješili smo se vranjičkog Salonita, donedavno jedine tvornice u ovom u dijelu Europe čija se proizvodnja bazirala na kancerogenom azbestu, no ostale su stotine tisuća krovova i fasada u kojima je utkan taj vlaknasti mineral. Zovu ga “tihi ubojica”, a riječ je o vrlo opasnom otrovu koji uzrokuje smrtonosne bolesti poput karcinoma pluća, želuca i debeloga crijeva.

Otkad je prije četiri godine udruga Moj otok iz Punta na Krku pokrenula akciju zamjene azbestnih krovova i fasada, njihova je kampanja prerasla lokalne okvire i postala najbrže rastuća ekološka akcija u Hrvatskoj. Tako će u četvrtak u 18 sati u gradskoj vijećnici održati predavanje  „Moj Trogir bez azbesta“ , čiji je cilj potaknuli građane, ali i njihovu lokalnu zajednicu da se uključi u kampanju i sufinancira svoje stanovnike u zamjeni štetnih i za zdravlje opasnih azbestnih krovišta novim, za zdravlje i okoliš sigurnim pokrovima.

-Azbest je kanceogen i potrebno ga je ukloniti iz životne sredine. Hrvatska više nema proizvodnju na bazi azbesta, ali zato ima krovove i fasade koje sadrže taj mineral, a on postaje opasan pa i smrtononosan kad se absorbira. Dosad smo održali stotinjak izuzetno posjećenih prezentacija u 14 županija, a danas smo, eto, i u Trogiru zahvaljujući susretljivoj gradskoj vlasti i njenom Upravnom odjelu za prostorno planiranje i zaštitu okoliša koji je i organiziralo našu prezentaciju, rekao je za Gradski radio Trogir i Trogirski portal Nenad Maljković, predsjednik udruge Moj otok.

Cijelu kampanju podržava i mjerodavno ministarstvo te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je u zadnjih šest godina sufinancirao zamjenu više od 37 000 krovova i fasada u što je uložio oko 144 milijuna kuna. No, blagajna Fonda  je presušila pa je tako privremeno obustavljeno sufinanciranje zbrinjavanja azbesta fizičkim osobama koje će odsad potpomagati njihove lokalne vlasti.

 -Imamo primjer Punta, koji je prvi počeo i već treću godinu sufinancira svoje mještane s 5000 kuna po krovu, a najdalje su otišli u Dubrovačko-netvanskoj županiji u kojoj je  zamijenjen najveći broj krovova i fasada, ističe Maljković, zadovoljan što su jedinice lokalne uprave i samouprave, a dosad ih dvadesetak,  prepoznale da ovom akcijom svoju sredinu čine zdravim mjestom za život.

Cilj kampanje, koju provodi udruga Moj otok, nije samo edukacija o štetnosti azbesta nego i upoznavanje s mogućnostima  za dobivanje poticaja koji  cijeli zahvat mogu pojeftiniti i do30 posto. Umrežavanjem brojnih partnera, počevši od onih u sustavu zbrinjavanja azbesta pa do trgovaca, građevinskih tvrtki i izvođača radova, moguće je smanjiti cijenu rada i materijala što bi donijelo prosječnu uštedu od 16 kuna po metru četvornom.

HomeTROGIRPOLITIKA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala