Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2016 11:19

Trogirski turizam: U srpnju ostvareno 25 469 dolazaka i 141 539 noćenja

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Najjači ovoljetni vikend podebljao je statisitku trogirskog turizma za dodatnih 8534 noćenja kojih je od početka godine bilo 208 464.

Samo u srpnju stiglo nam je 25 469 gostiju ili pola od ukupnog broja dosad pristilglih turista, koji su ostvarili 141 539 noćenja, a zadržali su se u prosijeku pet dana.  Zahuktala se i nautička sezona, mali kruzeri i izletnički i brodovi svakodnevno pristaju u luku i marine, a kad se njima pribroje i tisuće turista koji iz cijele Dalmacije organizirano dolaze u jednodnevni posjet Trogiru, grad postaje mravinjak u kojem svatko uzima svoj dio kolača. U strukturi gostiju, koji su nas pohodili u prvoj polovici godine, najviše je Nijemaca, slijede Austrijanci, te Poljaci, Šveđani i Švicarci dok je početak kolovoza rezerviran za Talijane.

Direktor Turističke zajednice Kotora Mirza Krcić, koji provodi  odmor na trogirskoj rivijeri, kaže kako je grad turistički napredvao u odnosu na vrijeme od prije šest godina kad ga je prvi put posjetio. Turistička je ponuda sadržajnija, iako  nikad takva da bi zadovoljila svačiji ukus, ističe Krcić dodajući kako se Trogir očito opredijelio za prokušanu kartu spoja zabavnog i kulturnog turizma.   

-Primjećujem puno više turista na ulicama, otvoreni su i novi restorani, kafići, suvenirnice… Sve je puno, kako vi kažete, nekog pozitivnog šušura. Bio sam i na festivalu Slavuji Kamerlenga , održanom u prekrasnom ambijentu srednjovjekovne tvrđave koja me oduševila, rekao nam je Krcić, dodajući kako Trogir i Kotor imaju puno sličnosti iako razvijaju različiti model turističke ponude.  U  tom gradu na crnogorskoj obali, koji ima otprilike isti broj stanovnika kao i trogirska rivijera, lokalna se ekonomija zasniva na kruzing turizmu, a godišnje ih posjeti oko milijun turista kojima naplate sve što se može naplatiti.

-I Kotor je, baš kao i Trogir, pod zaštitom UNESCO-a, ali za razliku od vas, mi organiziranim izletničkim skupinama naplaćujemo posjete starom gradu.  Od toga godišnje zaradimo 350 000 eura koje dalje ulažemo u turističku promidžbu i marketing, a riječ je samo o jednom od četiri izvora prihoda koja su nam na raspolaganju. Osim toga, naš je proračun veći od milijun eura odnosno oko osam milijuna kuna, a to je novac s kojim se nešto može napraviti, priča Krcić, kojem nije jasno zašto Hrvatska ne uvede istu praksu i naplati turistima sve osim zraka.

Kaže i da je Crna Gora od Hrvatske prepisala  zakonska rješenja i preslikala ustroj turističkih zajednica, a kao zajedničku boljku  navodi  velike gužve i prometni kolaps na prilazima  gradu koji bi se, bar što se tiče Trogira, trebao otkloniti skorim puštanjem u promet u novog čiovskog  mosta.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Kolovoz 2016 11:35

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeTROGIRTrogirski turizam: U srpnju ostvareno 25 469 dolazaka i 141 539 noćenja Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala