Ispiši ovu stranicu
Utorak, 26 Srpanj 2016 10:14

Gradilište na Solinama: Završeni najzahtjevniji podmorski radovi, iskopano 60 000 kubika mulja

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Možda vam se čini da se na gradilištu budućeg trajektnog pristaništa na Solinama ništa ne događa i da su male šanse da se ono završi do veljače iduće godine. 

Tek odnednavno iz mora su počeli izvirivati čelični elementi, pa se svatko, tko se zatekao na Solinama, sigurno upitao što se tamo radi i provodi li se uopće jedan od najzahtjevnijih i financijski najtežih projekata županijske Luče uprave.

-Ne samo da se radi nego je već obavljeno više od pedeset posto posla, i to onog najzahtjevnijeg jer je riječ o podmorskim radovima koji su oku nevidljivi. Na Solinama je dno muljevito, a dubina najviše do metar i pol što zahtjeva veliku profesionalnost radnika koji su morali pripremiti i učvrstiti dno, dubinu „popeti“ na četiri metra te staviti elemente.  Dosad je iskopan i na deponij odvezen najveći dio mulja ili oko 60 000 kubika. Došli smo do željene dubine mora, a postavljena je i kompletna armadura, rekao je za Trogirski portal ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević.

Radnici splitskog Pomgrada na gradilištu su i vikendom jer taj, za Trogir i njegova dva Drvenika, važan infrastrukturni projekt mora biti završen do veljače iduće godine, kaže Maroević. Što se tiče lučke uprave, koja je financijski nositelj 18 milijuna kuna vrijednog projekta, radovi napreduju prema planu i bez zastoja, no čini se da Grad Trogir neće uspjeti do veljače obaviti svoj dio posla. Problem izvlaštenja i neriješeni imovinsi odnosi na zemljištu, koje treba otkupiti za gradnju pristupne ceste, zakomplicirali su taj dio priče koji je daleko od pravnog epiloga. 

 Ni ravnatelj Lučke uprave ne vjeruje da će gradska uprava rješiti problem izvlaštenja i osigurati pravno čistu dokumentaciju za gradnju pristupne ceste do veljače, pa je zato i pronašlo privremeno rješenje.

-Preko parkirališta na Solinama izgradit ćemo alternativni put do budućeg trajektnog pristaništa iz kojeć će u svibnju dogodine isploviti trajekt za dva Drvenika. Taj se put može koristiti godinu, dvije, a dotad će valjda i gradska uprava završiti svoj dio posla, istaknuo je Maroević.

U prvoj fazi projekta izgradit će se novi 55 metara dugačak gat sa dva veza i parkiralište za tridesetak vozila, te čekaonica i objekt za prodaju putnih karata. To je ono što treba biti gotovo do veljače. Druga faza, koja bi koštala oko deset milijuna kuna, ulazi u investicijsko razdoblje Lučke uprave 2020. godine. Obuhvatit će gradnju 150 metara duge operativne obale s pet pontona i 150 novih vezova,  a uredit će se i oplemeniti oko 3000 metara četvornih zemljišta na Solinama.