Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 08:55

Obnova sv. Barbare do ljeta

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Najnoviji radovi koje financira Župni ured sv. Lovre u Trogiru na čelu sa župnikom don Pavlom Piplicom bit će završeni do ljeta kada će ova jedinstvena starohrvatska bazilika 11. st. biti ponovno otvorena za javnost.

Obnovljena unutrašnjost i novo osvjetljenje crkve sv. Barbare, izvorno sv. Martina, doprinijet će da ova crkva iz vremena hrvatskih vladara upotpuni sliku Trogira grada na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Podsjećamo, crkva sv. Barbare obnovljena je i 1930. god. pod vodstvom konzervatora dr Ljube Karamana. Trošna crkvica ponovno je obnovljena 1984. god. pod vodstvom konzervatora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Splita. Tom prilikom su provedena istraživanja, pronađena su zazidana južna vrata crkvice, amfore u svodovima čijim je rasporedom dokazano podnožje zvonika nad srednjim brodom. Crkvica je podignuta u 9. st., a nakon toga je doživjela dvije temeljite pregradnje: prvu u vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira III., a drugu u vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. Njeni natpisi s pročelja i u unutrašnjosti povezuju je uz dvije dinastije zadarskih Madijevaca, i Trpimirovića, a na vratima je potpisan prior Maius.

HomeKULTURAPrikazujem sadržaj po oznakama: Koncerti Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala