Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Petak, 24 Lipanj 2016 09:29

Zadnje ljeto s prometnim gužvama do Slatina

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Od 1200 stanovnika, koliko ih živi u Slatinama, njih gotovo 90 posto svoju egzistenicju zasniva na turizmu. U tom malom ribarskom mjestu na istočnoj strani Čiova sve je podređeno gostima, kojih je svake godine sve više, bilo da je riječ o izletnicima ili turistima koji ljetuju u nekom od tamošnjih apartmana. 

Da nema brodske linije, koja povezuje Slatine, Split i Trogir, a koju već desetak godina  održava slatinski brodar “Bura Line“, teško da bi se itko odvažio ljetovati u tom mjestu koje administrativno pripada Splitu dok se teritorijalno naslanja na osam kilometara udaljeni Trogir. To i jest najveći problem, kaže predsjednik Mjesnog odbora Slatine Tomislav Andrijolić, koji administrativno-teritorijalni ustroj smatra ograničavajućim čimbenikom u razvoju mjesta.

-Činjenica da trebamo proći tri grada kako bi došli do Splita otežava nam svakodnevni život. Da nema brodara, koji u ljetnim mjesecima održava liniju u splitskom i trogirskim akvatoriju, teško bi mogli organizirati život, a kamoli graditi pozitivna turistička očekivanja. No već od idućeg ljeta, kad novi čiovski most bude otvoren, odzvonit će i onim nepreglednim kolonama i gužvama koje se stvaraju na otočkoj cesti do Trogira, rekao nam je Andrijolić.
S obzirom na interes mještana i turista, koji padaju u nesvijest na samu pomisao da bi automobilom trebali putovati iz Slatina u Trogir, pogotovo u večernjim satima kad svi nagrnu prema gradu gubeći živce u „sporovoznoj“ koloni, uvođenje te sezonske brodske linije pravi je zgoditak, korisnicima pravo olakšanje, a slatinskom turizmu ruka spasa.

Šeg slatinskog Mjesnog odbora žali se i na ulogu koje to tijelo ima, a koje je postalo puki servis sveden na prikupljanje pritužbi, prijedloga ili zahtjeva mještana, koji se onda proslijeđuju  u Banovinu gdje je sjedište splitske gradske uprave. „Slatinska pisma“ splitskoj vlasti obično završe u ladicama jer gradska vlast drukčije tretira svoje kotareve nego mjesne odbore.

Kao i svakom našom malom mjestu, pa tako i u pitresknim Slatinama, poznatim po lijepim i pješčanim plažama, borovoj šumi i gostoljubivim domaćinima, problema k'o priči, no unatoč tome ili baš zbog toga lokalna turistička ekonomija uspijeva se održati. Čeka se još samo na čivoski most koji će riješiti problem cestovne povezanosti, a što se tiče muke sa splitskom administracijom, tu se i nema što reći. Prije će se izgraditi još dva čiovska mosta negoli se gradska uprava sjeti da su i Slatine u sastavu Splita.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeTROGIRZadnje ljeto s prometnim gužvama do Slatina Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala