Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 20 Lipanj 2016 00:00

Glazbeni spektakl u kuli Kamerlengo: Najveća imena hrvatske estrade u spomen na Vinku Cocu

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Festival „Slavuji Kamerlenga“, glazbena manifestacija dalmatinskog melosa u spomen na velikog čovjeka i pjevača Vinka Cocu, održat će se 28. srpnja u trogirskoj tvrđavi Kamerlengo na čijoj će pozornici nastupiti najveća imena hrvatske estrade, poput Olivera Dragojevića, Miroslava Škore, Gorana Karana, Mladena Grdovića i Jacquesa Houdeka.

“Slavuji Kamerlenga“ nastavak su „Festivala dalmatinske pisme“, koji su 2012.utemeljili Vinko Coce i skladatelj Mugdeir Mugi Tutuć, a organizacijsku je palicu, nakon njegove smrti, preuzeo Grad Trogir. Ovogodišnji festival, treći po redu nakon odlaska njegova utemeljitelja, održat će se u ambijentu srednjovjekovne tvrđave Kamerlengo, nastupit će 28 izvođača koje će pratiti orkestar Joška Banova, a poseban je po tome što neće biti natjecateljski nego revijalni.

-Svi izvođači, a riječ je o vrhunskim pjevačima i najjačim estradnim imenima, izvest će najpoznatije Cocine pjesme. Festival je dosad imao natjecateljski karakter, osim 2013. godine kad se Vinko bio razbolio, te je tada imao humanitarnu notu. Ove godine slavimo mali jubilej, petu obljetnicu utemeljenja te glazbene manifestacije, pa se zato sadržajna koncepcija promijenila. Umjesto natjecateljske, festival će imati revijalno obilježje i biti poveznica s Cocinim pjesmama,Trogirom i dalmatinskim melosom, rekao je dogradonačelnik Radovan Slade Šilović, ujedno i izvršni voditelj Festivala.

 Svi pjevači, koji su pozvani na ovogodišnji festival, spremno su se odazvali, a izostat će samo oni koji su imali unaprijed dogovorene poslovne obveze što je najbolja potvrda koliko su kolege voljeli Vinka Cocu.  Kao izdanak trogirske tradicije dalmatinskog melosa, nije osvajao samo svojim glasom nego još više dobrotom i srčanošću. Po tome ga pamte njegovi sugrađani, po tome ga se sjećaju i njegovi kolege koji će, što samostalno što u duetima, izvesti dvedeset Cocinih pjesama, a kruna nastupa bit će zajednička izvedba “ Serenade Trogiru”.

-Veliki smo posao odradili jer trebalo je kontaktirati sve izvođače, uskladiti termine, izabrati tko će koju pjesmu pjevati, što je bio zahtjevni dio posla s obzirom na to da je Coce teno. Na  kraju sve to još i uskladiti s orkestrom i terminima za probu. Zaista, velik posao, a koliko su ljudi i kolege cijenili Cocu, najbolje govori to što na festival neće doći samo oni koji taj dan imaju već ranije dogovorene obveze, kazao je umjetnički direktor  Mugdeir Mugi Tutić.

Dodao je i da je ambijent kule Kamerlengo izvrstan odabir za tu vrstu manifestacije  koja povezuje najbolje iz Dalmacije, a to su Coce, Trogir i pjesma, no da je petsto sjedećih mjesta, koliki je kapacitet tvrđave, nedovoljno u odnosu na interes publike. Po njegovim riječima, festival je prerastao trogirske i dalmatinske okvire, postavši prvorazredna nacionalna glazbena manifestacija koja je dosad iznjedrila sedamdesetak autorskih skladbi koje su zaživjele tijekom ovih pet godina pronašavši put do publike.

Organizacijski direktor Ratko Bartulović kaže kako intezivne pripreme za festival traju već šest mjeseci tijekom kojih je obavljen golem posao koji sada ulazi u samu završnicu.
-Cocine je pjesme teško pjevati pa je dosta vremena utrošeno na izbor skladbe za pojedinog izvođača. Osim toga, imat ćemo i duete. Tako će Guilano zapjevati s pjevačicom ET-a Katarinom Rautek,  Zorica Kondža s Igorom Cukrovom, Maja Šuput s Petrom Dragojevićem, a drugi neka ostanu iznenađenje za publiku. I pozornica će dobiti poseban izgled, sve će zapravo biti posebno jer takav je bio i Coce, rekao je Bartulović.

 Trogirski slavuj Vinko Coce preminuo je u listopadu 2013. u 59 godini života. Dobitnik je Porina za životno djelo za poseban doprinos hrvatskoj tradicijskoj i popularnoj glazbi, a prije samostalne pjevačke karijere bio je najprepoznatljiviji glas čuvene klape Trogir. U spomen na njegovo pjevačko umijeće i čovječnost, slavuji Kamerlenga pjevat će njemu u čast. U čast slavuja koji je prerano odletio, a zauvijek ostao. Baš kao i njegove pjesme.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeTROGIRGlazbeni spektakl u kuli Kamerlengo: Najveća imena hrvatske estrade u spomen na Vinku Cocu Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala