Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Utorak, 29 Prosinac 2015 13:12

Od nove godine, nova pravila za sve iznajmljivače stanova i apartmana, a kazne su rigorozne

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Od Nove godine, nova pravila za iznajmljivače stanova i apartmana. Svi koji žele legalno iznajmljivati stanove, kuće ili poslovne prostore morat će imati energetski certifikat.

Nilda Franičević iznajmljivanjem apartmana bavi se tri godine. Zahtjev za izradu certifikata već je predala, a novu odredbu smatra korisnom.

"Puno je iznajmljivača koji ne poštuju zakone, ne pridržavaju se stvari koje bi trebali imat od tabele do prijavljivanja gostiju tako da će ovo biti jedan mali korak k tome da se sve to dovede u neki normalan red", rekla nam je Franičević. Uvođenje odredbe pozdravlja i Josip Bartulović, koji je također najmodavac. Svjestan je, kaže, kako je puno onih koji se iznajmljivanjem još uvijek nelegalno bave.

"Jer je to još jedan od koraka koji će ljude na određeni način prisliti da se malo više posvete poslu koji rade", kaže nam Bartulović.

Certifikat može izraditi samo ovlaštena osoba. Na razini Hrvatske ima ih oko 1500. Procedura je jednostavna. Po izlasku na teren, certifikator prikuplja sve bitne podatke.

Aleksandar Kovačević, ovlašteni energetski certifikator, kaže da se certifikat izrazi kroz oko 20 dana, napravi prijavu u registar ministarstva i dostavi klijentu ovjerenu dokumentaciju.

Interes iznajmljivača za izradu certifikata je velik, a iako su već godinu dana upoznati s odredbom, mnogi od njih čekaju zadnji čas. Certifikat vrijedi 10 godina, a cijena ovisi o kvadraturi stana. Cijene za neke pojedinačne apartmane i prostore se kreću oko tisuću kuna, dok kod većih kuća cijene idu do oko 2, 3 tisuće kuna i više. Iznajmljivači cijenu smatraju optimalnom.

Izdavanje certifikata mnogima je dodatan trošak, pa je sigurno kako će i dalje biti onih koji će nastaviti poslovati kao i do sada, bez certifikata. Kazne za takve kreću se od 10 do 50 tisuća kuna. Provjeravat će ih inspektori Ministarstva gospodarstva, koji s kontrolama kreću već za tri dana.

Izvor: Dalmacija News

Poslijednja izmjena dana Utorak, 29 Prosinac 2015 13:15

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeŽUPANIJAOd nove godine, nova pravila za sve iznajmljivače stanova i apartmana, a kazne su rigorozne Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala